Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zilveren Kruis wint: pilot wijkverpleging gaat door

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag zijn pilot zorginkoop wijkverpleging in Utrecht doorzetten. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in haar uitspraak.
Zilveren Kruis wint: pilot wijkverpleging gaat door
Foto: iStock

De rechtszaak was aangespannen door thuiszorgaanbieder Careyn en LOC. Zorgaanbieder Leven en Zorg voegde zich op het laatste moment bij de aanklagers. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft de vordering om de proef met zorginkoop wijkverpleging te staken vandaag afgewezen.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis is blij in het gelijk te zijn gesteld: 'Wij staan nog steeds achter de pilot en gaan daarmee door.' De zorgverzekeraar gelooft dat één wijkregisseur met een gegarandeerd wijkbudget voor de aankomende drie jaar zorgt voor meer ruimte voor de wijkverpleegkundige, vernieuwing en verbetering en optimale samenwerking in de wijk. Alle verzekerden kunnen volgens Zilveren Kruis rekenen op specialistische zorg en hebben de vrijheid om te kiezen voor een andere voorkeursaanbieder. De zorgverzekeraar maakt op korte termijn de gunningen aan de vier voorkeursaanbieders definitief. 'Wij willen graag het gesprek aan met de zorgaanbieders en de cliëntenorganisaties. We hebben elkaar hard nodig om de pilot tot een succes te maken.'

Careyn

Careyn beraadt zich op de gevolgen van de uitspraak voor de thuiszorg in de Domstad. Bestuursvoorzitter Rob van Dam: 'Deze uitspraak lost de problemen niet op en neemt onze zorgen niet weg. We zijn naar de rechter gestapt om de keuzevrijheid van de cliënten en de verwijzers in de zorg te beschermen en te behouden. Wij willen goede thuiszorg garanderen in de wijk, inclusief de gespecialiseerde zorg die niet op wijkniveau is te organiseren.' Careyn zegt toe met Zilveren Kruis en alle partners in de stad in overleg te treden. Careyn zal zeker ook de cliënten goed informeren: 'Cliënten kunnen overigens altijd overstappen naar een andere verzekeraar, als zij hun vertrouwde zorgverlener willen behouden.'

De overwegingen van de rechter worden over een week bekend gemaakt.

Juridische zaken

De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Bekijk het dossier.

Eén reactie

  • ziekmakend

    Dat voorspelt niet veel goeds. Als de rechter nu ook al tornt aan de vrije keuze waar blijven we dan?Alle zorgverzekereraars hebben miljoenen reserves ,geld genoeg voor sluwe slimme dure juristen en reclames. Dat gaat elke zorgverlener verliezer.
    In de dagelijkse praktijk zie je nu gewoon budget tekort dus geen hulp of maar gratis doen. en op dat laatste vertrouwen de ZV: hulpverleners zijn softies die doen hun werk wel onbetaald of onderbetaald.Maar op de lange termijn: if you peanuts you get monkeys to to the job. Dat is de kwaliteit van de zorgverzekeraars.
    Volgend jaar gaan er miljoenen naar de langdurige zorg, dus de oude eerstelijn. Geloof je hetzelf? dat wordt verder zakken vullen voor de ZV dank u wel mw Schippers 1ste en 2 de kamer NZA en alle ZV.


Of registreer u om te kunnen reageren.