Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geld reddingsplan thuiszorg grotendeels sigaar uit eigen doos

Het geld dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afgelopen vrijdag heeft toegezegd om de arbeidsproblemen in de thuiszorg op te lossen, komt uit drie verschillende, reeds bestaande potjes. Het is al eerder beschikbaar gesteld innovatiegeld voor gemeenten, nog niet aangesproken HHT-budget en een innovatiebudget van het ministerie van Financiën.
Geld reddingsplan thuiszorg grotendeels sigaar uit eigen doos
Foto: stockxchng

In het nieuwe banenplan voor de thuiszorg dat FNV, CNV, VNG en staatssecretaris Martin van Rijn afgelopen vrijdag presenteerden, is sprake van honderden miljoenen euro's. De 200 miljoen euro die in 2016 beschikbaar komt, en naar 300 miljoen euro oploopt in latere jaren, is in feite het zogenoemde 'innovatiegeld voor gemeenten', dat vorig jaar al is toegekend. Hier bovenop komt ongeveer 200 miljoen euro dat nog op de plank lag in de vorm van Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Dat geld was ook al langer beschikbaar voor gemeenten, maar wordt nu makkelijker toegankelijk gemaakt. Dit onuitgegeven HHT-geld wordt niet teruggestort in de schatkist, wat normaliter wel met onaangesproken subsidie gebeurt. Het enige 'nieuwe geld' voor de zorgsector in het banenplan komt uit een potje van het ministerie van Financiën. Dat is een budget speciaal bedoeld voor de bescherming van kwetsbare beroepen. Dit gaat om 40 miljoen euro dit jaar en nog eens 100 miljoen in de volgende jaren.

Suzanne Kruizinga

Volgens voorzitter Suzanne Kruizinga van vakbond CNV Zorg en Welzijn is de vraag of het geld al dan niet eerder beschikbaar was niet zo relevant. 'Het gaat om banen redden en niet zozeer over TSN overeind houden. TSN heeft zich tijdens de aanbesteding ook niet netjes gedragen door ver onder de prijs aan te besteden. Waar wij nu mee bezig zijn, is ervoor zorgen dat die 12.000 thuiszorgmedewerkers aan het werk blijven in de toekomst.'

Falende plannen

Kruizinga heeft veel vertrouwen in dit nieuwe plan, terwijl eerdere banenplannen, zoals het 'Sectorplan voor de zorg', de HHT-regeling en de gedragscode voor zorgpartijen hebben gefaald. 'Die gedragscode voor de zorgsector heeft overigens wel degelijk een bijdrage geleverd. Het heeft de weg vrij gemaakt voor dit initiatief. Maar het grote verschil met de vorige banenplannen is dat het nu niet alleen om een grote zak geld  gaat met allerlei ingewikkelde regels er omheen. Het gaat nu om heldere afspraken tussen alle partijen om mensen van baan naar baan te begeleiden. Niet alleen een klein aantal gemeenten heeft een handtekening onder het plan gezet, maar de totale VNG, G32 en G4 zijn aan boord. We zijn het er inmiddels allemaal over eens dat de medewerkers die nu in de huishoudelijke hulp werken ook in de toekomst nodig zijn. Bij een steeds meer vergrijzende bevolking is eenzaamheidsbestrijding, wandelen et cetera heel belangrijk. Het is volgens ons eeuwig zonde om nu massaal mensen te ontslaan die we over een paar jaar weer nodig hebben voor lichte zorgtaken.'

Eén reactie

  • het kan beter

    Deze staatssecretaris heeft een chaos gemaakt in de zorgstructuur van Nederland en probeert nu met halve mooie verhalen de boel uiterlijk te redden. Schaamteloos handelen van de leiders! De oplossing moet komen met QxP waarvan de P een redelijk bedrag is. VWS poogt met nieuwe zakken geld met slimme ondoorzichtige uitvoeringsregels 400 gemeente op te dragen dat het zo moet!. VWS is ziek geraakt tot op het bot door deze leiders!

Of registreer u om te kunnen reageren.