Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schaalvergroting ziekenhuizen domineert top-100

De top-100 van grootste zorginstellingen wordt in 2014 gedomineerd door de ziekenhuizen. Zij groeien gestaag door fusies. Bij instellingen in de ouderenzorg is juist sprake van krimp door herschikking van de portfolio’s en druk op de tarieven en de volumes. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de honderd grootste zorginstellingen dat wordt samengesteld door PwC.
Schaalvergroting ziekenhuizen domineert top-100
Foto: Erasmus MC

In de top-20 van de lijst met honderd grootste zorginstellingen in 2014 prijken veertien academische en algemene ziekenhuizen en twee gemengde organisaties met een grote ziekenhuistak (Zorgpartners Friesland en Treant). Het grootste zorgconcern van ons land blijft het Erasmus Medisch Centrum met vorig jaar een omzet van 1,31 miljard euro. Op plaats twee en drie volgen het Universitair Medisch Centrum Groningen (1,15 miljard) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (1,08 miljard). Flinke klimmer op de lijst is de Reinier Haga Groep. De combinatie van het HagaZiekenhuis en de Reinier de Graaf Groep is goed voor een omzet van bijna 623 miljoen euro waardoor de organisatie stijgt van plaats 17 naar 11. Een andere klimmer is de combinatie van Medisch Centrum Haaglanden en ziekenhuis Bronovo-Nebo met een gezamenlijke omzet van ruim 425 miljoen, goed voor positie 16 op de lijst.

Stijgers

De grootste stijger in de top-100 (nieuwkomers niet meegerekend) was vorig jaar de Rijnland Zorggroep die steeg van plaats 70 naar positie 35. In de jaarcijfers zijn de cijfers verwerkt van fusiepartner Diaconessenhuis Leiden. Sinds 1 januari 2015 zijn de twee organisaties juridisch gefuseerd en is de naam gewijzigd in Alrijne Zorggroep. Bij elkaar realiseerden ze vorig jaar een omzet van bijna 300 miljoen.

Normalisatie

Op het gebied van verantwoording is sprake van een normalisatie bij de ziekenhuizen. Jaarverslagen zijn eerder gepubliceerd en accountants hebben vrijwel altijd een goedkeurende controleverklaring met een toelichting over de omzet afgegeven.

Nieuwkomers

Bij de nieuwkomers in de lijst valt Buurtzorg op. De thuiszorgorganisatie uit Almelo zag de omzet vorig jaar stijgen van ruim 217 miljoen euro naar bijna 275 miljoen. Andere nieuwkomers in de lijst zijn Bravis, de combinatie van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Bravis komt met een omzet van bijna 238 miljoen binnen op positie 58.

Top-100

Bekijk de volledige top-100 inclusief overzicht van top-5 stijgers (excl. nieuwkomers), top-5 dalers (excl. afvallers) en groei van de omzet per subsector.

Of registreer u om te kunnen reageren.