Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis loopt risico bij budgetpolis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen ontdekken vaak te laat dat een patiënt een budgetpolis heeft bij een verzekeraar met wie het ziekenhuis geen contract heeft.
Foto: iStock
Foto: iStock

Het risico bij budgetpolissen kan oplopen tot een miljoen euro per jaar, zo becijfert René Nijenhuis van Pink Roccade Healthcare.

Niet gecontracteerd

Niet alleen moet de patiënt in sommige gevallen honderden euro’s bijbetalen voor een behandeling, maar ook het ziekenhuis loopt financiële risico’s. Als een ziekenhuis een patiënt onvoldoende of te laat informeert over de vergoeding van zijn behandeling, vervalt de titel voor betaling en daarmee vervalt de hele declaratie. Vooral bij klinische behandelingen kan dat bedrag behoorlijk oplopen. Omdat het ziekenhuis aan de patiënt dient te factureren, loopt het ziekenhuis ook een debiteurenrisico over de 75 procent die door de zorgverzekeraar aan de patiënt wordt uitbetaald.

Budgetpolis

Afhankelijk van het omzetaandeel dat een zorgverzekeraar heeft bij een ziekenhuis bedraagt dat risico in het geval van budgetpolissen tussen de 150.000 en 1 miljoen euro per jaar. Pink Roccade Healthcare heeft dit berekend bij acht klanten, zowel grote als kleine ziekenhuizen. René Nijenhuis: ‘Het probleem speelt vooral bij de Zekur polis van Unive en de basis budgetpolis van Zilveren Kruis.’ Inmiddels hebben ziekenhuizen die niet zijn gecontracteerd voor deze polissen bericht ontvangen van de zorgverzekeraars.

Polischeck

Om onvoorziene kosten te voorkomen, kunnen ziekenhuizen het best vooraf de patiënt informeren, dus nog voordat de patiënt in de spreekkamer zit. Als iemand toch zelf wil bijbetalen, is het verstandig dat vast te leggen. Een check voor het eind van dit jaar is ook zinvol. Nijenhuis: ‘Ik adviseer ziekenhuizen onderzoek te doen op basis van lopende en net afgesloten zorgtrajecten en patiënten te informeren over de risico’s. Zo kan het ziekenhuis voldoen aan zijn informatieplicht en krijgt de patiënt de mogelijkheid zijn polis eventueel aan te passen.’

Selectieve inkoop

Speelt het risico voorlopig vooral bij budgetpolissen, in de toekomst kan dit veranderen. Als de selectieve zorginkoop een vlucht neemt, zullen zorgverzekeraars ziekenhuizen per behandeling gaan contracteren.

Dossier zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.