Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Drie maanden uitstel pilot wijkverpleging Utrecht

Zilveren Kruis wil de driejarige pilot wijkverpleging in Utrecht toch doorzetten op 1 januari 2016. Er is een overgangsperiode tot 1 april 2016. Maar er is nog niets geregeld en ook nog niets opgelost, zegt Careyn.
wijkverpleging istock.jpeg

Woordvoerder Wim Knol van Careyn: ‘Problemen rondom de  vrije keuze en de specialistische thuiszorg zijn nog helemaal niet opgelost. Er is absoluut geen overeenstemming.’

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis gaat evenwel  vol goede moed met de pilot van start op 1 januari en meldt dat er afspraken zijn gemaakt met alle partijen over de continuïteit van specialistische wijkverpleging, in elk geval voor de eerste drie maanden. Eén voorkeursaanbieder per wijk krijgt de verantwoordelijkheid om voor Zilveren Kruis-verzekerden de wijkverpleegkundige zorg te leveren. Voorkeursaanbieders zijn: Buurtzorg, AxionContinu, Careyn en Leven & Zorg. De mensen in Utrecht die nu wijkverpleging krijgen en bij Zilveren Kruis zijn verzekerd, hebben daar een brief over gekregen.

Buurtzorg
De afgelopen periode is veel verzet gerezen tegen de pilot. Thuiszorgaanbieder Careyn spande een rechtszaak aan om de pilot van tafel te krijgen. Daarbij kreeg de zorgaanbieder bijval van LOC cliëntenraden. De rechter gaf hen echter ongelijk. Grote winnaar van de gunning, Buurtzorg, kreeg tien wijken toegewezen. Buurtzorg heeft nog niet gereageerd.

Careyn
Deze week kreeg Careyn van Zilveren Kruis drie wijken van Buurtzorg . Volgens woordvoerder Wim Knol van Careyn omdat Buurtzorg de niet in staat is gebleken voldoende personeel bij elkaar te krijgen om in alle tien wijken een wijkzorgteam op te richten. Knol merkt op dat er indianenverhalen de ronde doen in Utrecht: Buurtzorg zou uit filantropie drie wijken aan Careyn hebben gegeven omdat Careyn anders failliet zou gaan. Dat klopt niet, zegt hij, Careyn komt niet in de financiële problemen vanwege te weinig voorkeurswijken. Wel staat het behoud van specialistische thuiszorg op het spel. Gevolg is nu dat Careyn in acht wijken als voorkeursaanbieder aan de slag kan.

Overgangsperiode
Gezien de korte tijd die er nu nog rest, heeft Zilveren Kruis besloten een overgangsperiode in te lassen tot 1 april 2016. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Onze proef ís een verandering en ik realiseer me ook dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is. De overgangsperiode geeft de tijd om structurele afspraken te maken over samenwerking in de wijk en de specialistische zorg.’ Gerrits laat weten de plaatselijke huisartsen nauw te betrekken bij de pilot.

Specialistische thuiszorg
Careyn zegt toe in de eigen wijken specialistische thuiszorg zorg te leveren en niemand in de kou te laten staan. In de wijken waar Careyn als onderaanbieder wijkverpleging levert, krijgt de organisatie in principe 75 procent van het tarief van de voorkeursaanbieder. In de overgangsperiode wordt het tarief bijgeplust tot 100 procent.

Of registreer u om te kunnen reageren.