Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorgeloos’ nieuwe verzekeraar van De Blok, Rotmans en Weggeman

De nieuwe zorgverzekeraar ‘Zorgeloos’ start in 2017 in Nederland. Dat zeggen de initiatiefnemers Jan Rotmans (Nederland Kantelt), Jos de Blok (Buurtzorg Nederland) en Mathieu Weggeman (Hoogleraar Innovatie Management) vandaag tijdens een presentatie.
‘Zorgeloos’ nieuwe verzekeraar van De Blok, Rotmans en Weggeman

In 2016 wil Zorgeloos 10.000 mensen aan zich binden, die actief meedoen aan de beweging en straks willen overstappen naar de nieuwe zorgverzekeraar. De zorgverzekering zelf zal per 2017 beschikbaar zijn. Verzekerden moeten vanaf het begin veel te zeggen hebben. De Blok: 'Het zou mooi zijn als er straks nog maar één polis is. Mensen betalen hetzelfde, maar ze kunnen kiezen voor de best passende oplossing. Zo hebben verzekerden echt een stem.'

Ideeën

Zorgeloos moet de zorg menselijker, eenvoudiger en goedkoper maken. Die nieuwe zorgverzekering is nog in de maak. Iedereen die betere ideeën heeft voor het huidige commerciële systeem van de zorgverzekering, is welkom. 'Er moet een beweging ontstaan die de zorg radicaal verandert, die de mens weer centraal zet en de macht van de grote zorgverzekeraars weet te breken.' Dat zegt Jan Rotmans, oprichter van Nederland Kantelt en hoogleraar transitiekunde. Rotmans ziet binnen de zorg al het begin van zo'n beweging. 'Er zijn inmiddels meer dan vijftig vernieuwingsnetwerken actief, die de zorg radicaal willen vernieuwen. Als die netwerken zich met elkaar verbinden ontstaat een belangrijke pijler onder de beweging Zorgeloos. Intussen leren we van alle eerdere pogingen om een alternatieve zorgverzekeraar op te richten. Daar doen wij ons voordeel mee.'

Bureaucratie

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland weet uit eigen ervaring waar de schoen wringt. 'De huidige zorgzekering bestaat uit omslachtige polissen en bakken aan bureaucratie. De verzekeraars zijn te veel gericht op geld en te weinig op zorg. Zorgeloos gaat zich juist richten op de mensen die zorg nodig hebben. Zij kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de zorgprofessional. Met de mensen die zorg nodig hebben, gaan we samen de nieuwe zorgverzekeraar vormgeven.'

Gerelateerde tags

6 reacties

 • anhjansen

  Dit concept kan alleen werken als ook de zorgverlener zich aansluit bij deze verzekeraar! Stand bij Zorgeloos Care per heden, 5 december 2015, 16.47 uur, is 1758.

  Zeer teleurstellend.

  Merkwaardige gang van zaken of de zorgverleners snappen het niet en of denken dat, zolang zij verzekerd zijn bij Achmea, Menzis, VGZ, CZ of ONVZ/PNO, meer kans hebben op succes voor de eigen onderneming.

  Gaan we het spelletje uit het verleden herhalen?

  Dan mag Zorgeloos Care zich grote zorgen gaan maken en is het logisch dat ZN en ZN-leden zich stil houden.

  Kom op! Alle zorgverleners naar Zorgeloos Care (en DSW)! (of is dat het probleem?)

 • lbaas

  Met Rotmans en Weggeman moet het toch niet mis kunnen gaan Jos. Alle opschuddingen in de zorg zijn meer dan welkom en verdienen ieders steun. Nu nog "Zorgvoorjezelf.nl""

 • louisbrackel

  hartstikke goed, the power to the people. ijzersterk concept door zeer inspirerende heren geleid. veel succes!

 • maisonpatrick

  Geweldig nieuws! De burger heeft de regie! Patrick Kinings

 • NGPlein

  Eindelijk! Daar zitten we al jaren op te wachten. Waar kan ik me aanmelden? Hetty van Doorn. (Natuurlijk Gezond Plein)

 • olafwijman

  Interessant initiatief. Hoop dat hier niet een te grote broek wordt aangetrokken door Jos. In ieder geval nu free publicity genoeg.

Of registreer u om te kunnen reageren.