Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Huisartsen gaan overstag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal huisartsen dat hun inkoopcontract weigert te ondertekenen, neemt steeds meer af. De afgelopen week kwamen er bij VGZ weer dertig bij. Er liggen daar nu nog 117 niet getekende contracten.
Huisartsen gaan overstag
Foto: ANP/Koen Suyk

Zorgverzekeraar VGZ vermoedt dat de brief die de verzekeraar de huisartsen vorige week heeft gestuurd, daarbij helpt. Bovendien is een getekend inkoopcontract nodig om behandelingen te kunnen declareren. Huisarts Eric Cremers uit het Noord Limburgse Tegelen heeft ruim een maand terug toch het contract ondertekend, ‘om  bedrijfseconomische redenen’: ‘Ik zou anders bijvoorbeeld de behandelingen van de POH Ggz niet vergoed krijgen, die bij ons in dienst is.’

VGZ

Vorige week heeft VGZ de huisartsen een brief gestuurd met meer informatie over de contractering. De zorgverzekeraar erkent dat zorginkoop 2015 niet goed is verlopen en belooft verbetering. VGZ zegt dat de zorginkoop vorig jaar onder hoge druk stond waardoor onvoldoende naar de huisartsen is geluisterd. In 2016 zal VGZ betere contacten onderhouden met huisartsen in preferente gebieden.

In de brief staat ook uitgelegd hoe huisartsen extra inkomsten kunnen genereren door afspraken te maken via prestatiebekostiging. Dat is het zogenoemde derde bekostigingssegment. Zo is de vergoeding voor het inzetten van een spiraaltje door de NZa vastgesteld op 18 euro. Vorig jaar kreeg de huisarts daar zo’n 55 euro voor. Maar door afspraken in segment drie kan dit bedrag oplopen tot 57 euro, zo rekent VGZ desgevraagd voor.

Huisarts

Huisarts Cremers: ‘Je kunt inderdaad compensatie krijgen in het derde segment als je voor alle prestaties intekent. Maar soms zijn de voorwaarden zo onduidelijk dat niet duidelijk is waar je voor tekent. Of je doet een prestatie niet omdat je het er principieel mee oneens bent.’ Cremers legt dit uit aan de hand van de prestatie ‘doelmatig aanvragen’. Huisartsen die naar een goedkoop laboratorium verwijzen, krijgen extra inkomsten. Daar is Cremers principieel op tegen: ‘Wij willen niet als hefboom worden gebruikt .’

Prestatiebekostiging

Het doel van prestatiebekostiging is dat huisartsenpraktijken een kwaliteitsslag maken. Daar hoort ook bij dat goedkopere medicijnen worden voorgeschreven, als dat kan. Prima, maar niet ten koste van de huisartsen, vindt Cremers: ‘Als een specialist in een ziekenhuis een duur medicijn voorschrijft en ik herhaal dat, moet ik het betalen. Een specialist maakt deel uit van het medisch specialistisch bedrijf, diens inkomen is niet gemakkelijk aan te pakken. Huisartsen zijn zo transparant dat je die gemakkelijk kunt afrekenen.’

Onderhandelen

Alle reuring rondom de huisartsencontractering en de zorgmakelaar heeft ook iets goeds opgeleverd, zegt Cremers, want de contacten met VGZ zijn er intensiever door geworden: ‘Wij zijn nu met de huisartsen in de regio elke twee maanden in gesprek met VGZ. We wisselen informatie uit; onderhandelen mogen we niet. ‘ Huisartsen en ook andere zorgaanbieders, mogen niet samen onderhandelen van de ACM. Dat is in strijd met de Mededingingswet. Voor kleine zorgaanbieders is dit nadelig, zij onderhandelen overigens ook niet allemaal individueel met zorgverzekeraars omdat dat praktisch onhaalbaar is. Momenteel bekijkt de NZa of er mogelijkheden zijn te vinden om de onderhandelpositie van kleine zorgaanbieders te verbeteren.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vier zorgverzekeraar hebben 90% van de markt in handen. Het is toch van de zotte dat huisartsen zich bij onderhandelingen dan niet mogen organiseren tegenover zorgverzekeraars van de ACM. Wanneer gaat de ACM zorgverzekeraars aanpakken wegens machtsconcentratie en ZN wegens kartelvorming?

  3. Cremers moet maar eens nadenken over waar hij gelukkig mee is: als het BKZ wordt overschreden, ook in he derde segment, wordt hij als zorgverlener alsnog gekort. Dat is nu al het geval. Blijkbaar ontgaat het hem dat de financiering systematiek, die de NZa heeft ontwikkeld, niet deugt….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.