Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Schippers schiet tekort in regierol ggz'

In de uitvoering van het bestuurlijk akkoord ggz zijn onevenwichtigheden geslopen doordat minister Edith Schippers van VWS haar regierol onvoldoende invult.
'Schippers schiet tekort in regierol ggz'
Foto: ANP Bart Maat

Dat zegt het bestuur van GGZ Nederland. De brancheorganisatie neemt nadrukkelijk afstand van de constatering van minister Schippers dat GGZ Nederland het bestuurlijk akkoord feitelijk heeft opgezegd door een brief in december over aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. De minister vindt dat GGZ Nederland veel te laat met bezwaren is gekomen.

GGZ Nederland wil praten met Schippers

Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, zegt hierover in een persbericht op de website van GGZ Nederland: 'Voor zover dit het geval is, mag dit geen reden zijn om het gesprek over de uitvoering van het akkoord niet meer gezamenlijk te voeren. Daarom hebben wij er vrijdag in een brief aan de minister op aangedrongen om, juist  in het belang van een duurzaam betaalbare en toegankelijke ggz, haar positie ten aanzien van het Bestuurlijk Akkoord te herzien en het gesprek met ons te heropenen.'

Regierol Schippers bij ggz

De kern van de brief van GGZ Nederland betreft de onevenwichtigheid die in de uitvoering van het bestuurlijk akkoord is geslopen. GGZ Nederland constateert dat er een verschil is tussen het papieren akkoord en de werkelijkheid van de uitvoering. 'Niet alleen is ieders volle inzet voor de uitvoering van het akkoord vereist, ook een regierol van de minister als stelselverantwoordelijke is hiervoor onontbeerlijk. Als deze rol onvoldoende wordt ingevuld, treedt onvermijdelijk onevenwichtigheid op. Die lijkt vooralsnog uit te vallen in het voordeel van zorgverzekeraars en (gezonde) verzekerden en in het nadeel van mensen die daadwerkelijk een beroep op hun verzekering moeten doen, de patiënten.'

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Bekijk het dossier

2 reacties

  • paultjeb

    Verklaar u nader naar clienten ,bresker meneer of mevrouw.

  • bresker

    Maar ja, wat is de GGZ? Een kruiwagen vol kikkers, met name de zgn. vrijgevestigen, die altijd wat hebben te zeuren.

Of registreer u om te kunnen reageren.