Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Twee protonencentra zetten eindspurt in

Wie gaat er winnen: Delft of Groningen? Elk centrum wil als eerste zijn deuren openen.
Twee protonencentra zetten eindspurt in
Foto: Varian Images

Toevallig of niet: gisterochtend berichtten twee protonencentra in oprichting dat de bouw nu echt van start gaat. Holland PTC in Delft en het UMCG Cancer Center in Groningen.

Holland PTC

Henk Gerla, bestuurslid van het LUMC, een van de initiatiefnemers van Holland PTC: 'Wij hebben er alles aan gedaan om als eerste protonencentrum in Nederland de deuren te kunnen openen.' Patiënten moeten nu voor protonentherapie naar het buitenland. Dat is belastend, ver weg, de wachttijd is lang en er zijn vaak taalproblemen. Gerla: 'Wij willen dat protonentherapie zo snel mogelijk in Nederland beschikbaar komt. We vinden het niet ethisch om nog langer te wachten.'

EIB

Holland PTC schat de bouwkosten op 110 miljoen euro. De Europese Investeringsbank financiert het centrum. 'De EIB vindt dit een heel mooi initiatief. Onze business case is solide, de combinatie van het LUMC en het Erasmus MC met de TU Delft is heel waardevol en we hebben voldoende patiënten in de regio die we kunnen behandelen.'

Inkoopcontract

Het centrum in Delft moet in 2017 van start kunnen gaan, zo verwachten de initiatiefnemers. Er is echter nog geen contract gesloten met een zorgverzekeraar. Toch vindt Gerla dat niet bijzonder risicovol: 'Protonentherapie is verzekerde zorg, dat heeft de minister aangegeven. Wij hebben een vergunning, dus het risico dat we die zorg niet vergoed krijgen, is er niet. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we straks afspraken met verzekeraars kunnen maken. We gaan ervan uit dat zorgverzekeraars in het belang van de patiënt gaan kiezen.'

UMCG Cancer Center

De beslissing voor de bouw van UMCG Cancer Center viel woensdagavond in een bestuursvergadering. Het centrum gaat maximaal 70 miljoen euro kosten en is deels uit eigen vermogen en deels via een private investeerder gefinancierd. Een woordvoerder verklaart het verschil in kosten als volgt: 'Het is onder meer afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt en de inrichting. En natuurlijk een kwestie van onderhandelen.'

Verzekerde zorg

Het UMCG hoopt in mei de eerste paal in de grond te kunnen slaan. Eind 2017 hoopt het protonencentrum de eerste patiënten te kunnen behandelen. Ook het UMC Groningen Cancer Center is niet in het bezit van een inkoopcontract. En ook daar vindt men dat geen probleem: 'Het is verzekerde zorg en het zit in het basispakket. Patiënten die naar het buitenland gaan, krijgen die zorg ook vergoed.'

ACM

In ons land zijn vier protonencentra in oprichting. Behalve in Groningen en Delft, zijn er ook centra in Maastricht en in Amsterdam. Zorgverzekeraars Nederland heeft al laten weten dat vier centra te veel is. Volgens ZN is er maar ruimte voor één centrum en daar zullen de verzekeraars bij inkopen. Bij de ACM ligt op dit moment een verzoek van ZN om dit centraal te mogen regelen. Begin volgende week wordt het antwoord van de ACM verwacht.

ZN

Staan de zorgverzekeraars nu voor een voldongen feit? ZN-woordvoerder Loek Caubo wil eerst het standpunt van de ACM afwachten: 'ZN heeft aangegeven dat het verstandiger lijkt om met één centrum te gaan beginnen, gezien de verwachte patiëntenaantallen. Maar dat gaat uit van een gezamenlijke zorginkoop. De ACM moet beslissen of zorgverzekeraars gezamenlijk mogen optrekken. Mag dat niet, dan beslist iedere zorgverzekeraar afzonderlijk welk centrum hij waarvoor wil contracteren.'

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • sinon

    Het gaat de zorg verzekeringsmaatschappijen absoluut niet meer om de gezondheid van de verzekerden. Slechts een ding telt: GELD GELD en nog een GELD. Vier honderd miljoen aan reclame uitgeven vorig jaar en nu niets doen aan een geweldige nieuwe mogelijkheid om patiënten te kunnen behandelen en genezen. Neen daar moet je niet voor zijn bij de zorgverzekeraars.

Of registreer u om te kunnen reageren.