Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten korten hard op Wmo-zorg

Gemeenten bezuinigen veel meer op de Wmo 2015 dan voor het opvangen van de overheidsbezuiniging van gemiddeld 11 procent nodig is. De tarieven die gemeenten hanteren lopen gigantisch uiteen. Dat blijkt uit onderzoek naar Wmo-tarieven dat door hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen en onderzoeker Niels Uenk van de Universiteit Twente.
Gemeenten korten hard op Wmo-zorg

Gemeenten bezuinigen veel meer op de Wmo dan nodig is, schrijft Binnenlands Bestuur op basis van het onderzoek. Die bezuinigingen lopen op tot gemiddeld 22 procent. De Rijkskorting op het overgehevelde Wmo-budget is over 2015 gemiddeld 11 procent. De tarieven die gemeenten vanaf januari hanteren, lopen onderling gigantisch uiteen.

Tarieven

Het gemiddelde kortingspercentage van 70 (van de 162 onderzochte) gemeenten ligt op 17 procent, met zowel uitschieters naar boven (30 procent) als naar beneden (10 procent). Deze gemeenten hebben een generiek kortingspercentage doorgevoerd of hanteren een standaardtarief als maximum waaronder marktpartijen kunnen inschrijven. Bij de 92 onderzochte gemeenten die de producten en tarieven eenzijdig hebben bepaald – en waarbij zorgaanbieders geen (prijs)offerte in hoeven te dienen, maar alleen akkoord kunnen gaan met de gemeentelijke tarieven – lopen de verschillen nog sterker uiteen. Er zijn tariefverschillen ontdekt van meer dan 100 procent. Het gemiddelde uurtarief voor de meest lichte vorm van individuele ondersteuning ligt op 41 euro, maar varieert van 24,50 euro per uur tot 50,65 euro per uur. Gemiddeld bezuinigen gemeenten 22 procent op dit Wmo-product.Dat blijkt uit onderzoek naar Wmo-tarieven dat door hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen en onderzoeker Niels Uenk van de Universiteit Twente.

Risico's beperken

Door lage tarieven te hanteren, wordt het financiële risico van gemeenten beperkt en voor de marktpartijen vergroot, stellen Telgen en Uenk. Wat de gevolgen voor de zorg- en hulpbehoevende zijn, is niet onderzocht. Voor dit onderzoek hebben de onderzoeker ingezoomd op de Wmo-tarieven van 162 gemeenten.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Simon de Waal

    Dag Aalt, Dat is wel veel zeg. Het is wel zo dat de eigenbijdrage hoger is doordat de korting van 33% is vervallen. De hoogte van de bijdrage wordt berekent aan de hand van het inkomen van twee jaar terug. Via www.hetcak.nl, kunt u nagaan of het klopt. Er is daar een rekenmodule.

  • aaltd

    Mijn zus moest eerst een bijdrage betalen van 20 tot 24 euro per maand en nu ineens meer dan 100 euro. Is dat een normale prijsverhoging??

Of registreer u om te kunnen reageren.