Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn gaat geen voorschotten betalen in pgb-chaos

In alweer het vierde Kamerdebat van dit jaar over het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb) was de kritiek niet mals. Kamerleden eisten voorschotten voor zorgverleners die werken voor pgb-houders en nog niet betaald zijn. De staatssecretaris wilde er niet aan. Hij overleefde een motie van wantrouwen van de SP-Kamerlid Renske van Leijten.
Van Rijn gaat geen voorschotten betalen in pgb-chaos
Foto: ANP - Martijn Beekman

Het 47-pagina tellende herstelplan voor de implementatie van het trekkingsrecht voor het pgb stond gisterenmiddag weer op de agenda. De oppositie ging frontaal in de aanval om beloftes van regeringspartijen PvdA en VVD uit te lokken over oplossingen. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij verwoordde het krachtig: 'Nog geen jaar geleden was iedere fractie het erover eens: het trekkingsrecht overbrengen naar de SVB is een goed idee. In nog geen jaar tijd heeft de staatssecretaris het voor elkaar dat alle partijen smeken om oplossingen.'

Voorschotten

De SP en de PVV willen de invoering van het trekkingsrecht bij de SVB stopzetten tot de problemen met uitbetalen zijn opgelost. Hiertoe was de staatssecretaris niet bereid. Een van de langste woordenwisseling ging over de vraag of zorgverleners en budgethouders die nog geen betaling hebben ontvangen een voorschot kunnen krijgen. 'Het afgeven van voorschotten is niet in het belang van de zorgverlener. Zeker als later blijkt dat we het allemaal weer terug moeten draaien. We hebben een rapid-respons-team die noodbetalingen kan doen bij individuele casussen. Het creëren van weer een nieuwe geldstroom met voorschotten zal de zaken alleen maar complexer maken', aldus Van Rijn.

Noodsituatie

De staatssecretaris kon geen deadline geven voor wanneer alle betalingsproblemen zijn opgelost. De Kamer mikte herhaaldelijk op een deadline van 1 april, maar hiertoe kon Van Rijn niet worden verleid. Bovendien kon hij niet inzichtelijk maken welke meerkosten het herstelplan met zich mee zal brengen. In de woordenstrijd constateerde de staatssecretaris dat de noodsituatie is ontstaan 'doordat we de budgethouders voorop hebben gesteld. Hierdoor waren noodoplossingen nodig. Ik handhaaf het rapid-respons-team totdat alle problemen zijn opgelost.'

Motie

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) diende een motie van wantrouwen in aan het einde van het debat. De motie haalde geen meerderheid, want alleen SP, PVV, 5OPLUS en de Partij voor de Dieren stemden voor.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb's. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Gerelateerde tags

11 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Als je een onderneming begint,worden er allerlei eisen gesteld.
  Waar is het zgn.'bedrijfsplan'?
  De SVB en de PGB's gaan overduidelijk niet samen.
  Laat de Ombudsman maar eens een onderzoek doen naar de gang van zaken.
  Laat ook de gemeenten de PGB - uitvoering overnemen.
  Zij zitten dicht bij de hulpvragers en hulpverleners.
  Veel succes!

 • Ben Duurkoop

  Hoezo geen voorschotten? Ze betalen nu buiten de systemen om? Lekker fraudegevoelig. En bijna zoals gewoonlijk gaat ook dat weer met de nodige fouten aan SVB-zijde gepaard.

 • Robocop

  De nieuwe zorgwet is op meerdere fronten een puinhoop. Steeds meer zorgverleners sluiten hun praktijk gedeeltelijk of helemaal omdat ze verzuipen in de bureaucratie. Ondertussen staan de mensen die hulp nodig hebben soms letterlijk op straat met alle gevolgen van dien. Dit had kunnen worden voorkomen door de nieuwe regels geleidelijk in te voeren. Het wordt tijd dat Schippers en Van Rijn echt de verantwoording gaan dragen en opkrassen.

 • Gavi Mensch

  [ marja.pijl 10:18 ......
  Eens per 3 of 6 maanden, afhankelijk van de hoogte van het budget, moet een verpleegkundige vaststellen of de budgethouder voldoende goed wordt verzorgd. Als het antwoord ja is, wordt het budget voortgezet, als het antwoord neen is, moet er verbetering komen of kan de budgethouder terug moeten naar zorg in natura. Het is simpel en effectief. Het gaat er immers om dat de budgethouder goed wordt verzorgd en dat wordt gewaarborgd.

  Precies zoals het had gemoeten en dat is nog steeds mogelijk. Hoeveel is er nodig voor goede zorg is voor de budgethouder het uitgangspunt samen met de indicatieverpleegkundige wordt dan in overleg het budget bepaald. Daaraan worden idd liefst onverwachte (steeksproef)controles verbonden.
  Nu houden mensen soms over of komen ze tekort in bepaalde periodes van verergering v h ziektebeeld bijvoorbeeld
  Al die bedrijven die zicht er mee bemoeien kosten meer dan er aan budget ooit gefraudeerd kan worden

 • Gavi Mensch

  [ marja.pijl 10:18 ......
  Eens per 3 of 6 maanden, afhankelijk van de hoogte van het budget, moet een verpleegkundige vaststellen of de budgethouder voldoende goed wordt verzorgd. Als het antwoord ja is, wordt het budget voortgezet, als het antwoord neen is, moet er verbetering komen of kan de budgethouder terug moeten naar zorg in natura. Het is simpel en effectief. Het gaat er immers om dat de budgethouder goed wordt verzorgd en dat wordt gewaarborgd.

  Precies zoals het had gemoeten en dat is nog steeds mogelijk. Hoeveel is er nodig voor goede zorg is voor de budgethouder het uitgangspunt samen met de indicatieverpleegkundige wordt dan in overleg het budget bepaald. Daaraan worden idd liefst onverwachte (steeksproef)controles verbonden.
  Nu houden mensen soms over of komen ze tekort in bepaalde periodes van verergering v h ziektebeeld bijvoorbeeld
  Al die

 • bresker

  Maar dan wel via een strikte indikatie Marja Pijl, want hoe is het mogelijk dat een quasi-intramurale instelling in Hilversum geheel drijft op het PGB?
  De pflegeversichering in Duitsland wordt door AOK veel strakker geregisseert, dan die softies bij het CIZ.

 • t.schonenberg

  Wilde VWS niet werken aan een beter imago qua beeldvorming voor Pgb's. Welke herstelacties voor de beeldvorming t.o.v. de SVB zijn er straks nodig? Hoe moeilijk Is het voor medewerkers van de SVB die een klant te woord staan, die alle mails verwerken, met achter hen waarschijnlijk n manager die zijn opdracht maar moeilijk kan uitvoeren/behalen. Over die achtergrond horen of lezen we weinig tot niets. Vergeet de zorgkantoren niet, ook zij lopen hier tegen aan.

  Hoeveel burgers nemen nu hierdoor het besluit om niet te kiezen voor een Pgb! Terwijl het een veel gevallen wel een betere keuze zou zijn. Overheid heeft als doel meer regie bij de burger neer te leggen!!!
  P.s. Ik ben geen medewerker van de SVB of een zorgkantoor.

 • BartP

  Documenten die, volgens de instructie van de gemeente en SVB zelf, naar pgb@svb.nl gemaild worden raken zoek, komen bij de verkeerde afdeling, er wordt ook totaal geen terugkoppeling gegeven ondanks een uitdrukkelijk verzoek in de betreffende mails. Na zes weken tevergeefs via dit kanaal nota's aangeleverd te hebben (en uiteraard ook ettelijke malen telefonisch contact te hebben gehad), waarbij ik steevast auto-reply kreeg dat verwerking minimaal 5 werkdagen zou duren, heb ik de nota's geupload via Mijn PGB, en nu werd er eindelijkuitbetaald.

 • marja.pijl

  Waarom doen we het niet zoals in Duitsland? Daar krijgt men het geld en is men vrij het naar eigen inzicht te besteden. Geen gedoe met bonnetjes dus, en geen kans op fraude. Eens per 3 of 6 maanden, afhankelijk van de hoogte van het budget, moet een verpleegkundige vaststellen of de budgethouder voldoende goed wordt verzorgd. Als het antwoord ja is, wordt het budget voortgezet, als het antwoord neen is, moet er verbetering komen of kan de budgethouder terug moeten naar zorg in natura. Het is simpel en effectief. Het gaat er immers om dat de budgethouder goed wordt verzorgd en dat wordt gewaarborgd.

 • DVDave1959

  SVB heeft bij ons 11 fouten staan, datgene wat ze verbeteren is ook weer fout. Het rapid-respons-team heb ik meerdere malen moeten smeken mijn zorgverleners uit te betalen. Wanneer het rapid-respons-team dan over de brug komt doen ze nog maar de helft. Op telefonische en schriftelijke meldingen wordt niet gereageerd. Hoezo chaos? Ga je schamen Van Rijn. Ga met je gezicht in de hoek staan en kom er pas weer uit als je tot bezinning bent gekomen. Dwaas.

 • n.hogendoorn

  Van Rijn zou de boel oplossen volgens mij! Net als de rest van de regering, veel zeggen en weinig doen. Van Rijn heeft natuurlijk geen financiële problemen, waarom zou hij dan toestaan om voorschotten te geven. Nee, jaren lang ontenrechte toeslagen naar het buitenland sturen, daar zijn we goed in, maar eigenlijk volk die problemen heeft, daar doen we niet aan. Een conclusie, opstappen tegelijk met de rest van de regering. Wellicht dat daarna wel eerst aan mensen gedacht worden, die het nodig hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.