Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

CPB: wijkverpleging uit ZVW levert miljard op

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het kabinet zou op termijn 950 miljoen euro per jaar kunnen besparen door de wijkverpleging uit de Zorgverzekeringswet (ZVW) te halen. Dat is één van de bezuinigingsopties die het Centraal Planbureau (CPB) op een rij heeft gezet.
CPB: wijkverpleging uit ZVW levert miljard op
Foto: ANP

Het Centraal Planbureau (CPB) noemt maar liefs 104 potentiële hervormingen en bezuinigingen in de zorg. De maatregelen waren aangeleverd door tien politieke partijen in de Tweede Kamer, maar het CPB heeft ze geanonimiseerd op een rij gezet, inclusief de financiële consequenties.

Wijkverpleging zelf betalen

De wijkverpleging uit de ZVW te halen zou op termijn 950 miljoen euro per jaar kunnen opleveren. Alleen de kortdurende zorg zou dan nog vergoed worden. Voor langdurige wijkverpleging zouden mensen zichzelf moeten verzekeren. Na het niet langer vergoeden van de wijkverpleging levert ook het verhogen van het eigen risico in de zorg flink geld op. Dat staat voor 2017 geraamd op 405 euro, maar als dat nog eens met 100 euro wordt verhoogd, levert het de schatkist vanaf dat moment een structurele besparing op van 870 miljoen euro.

Voucher voor ouderenzorg

Een andere maatregel die de staat flink bespaart is de invoering – naar Zweeds voorbeeld – van zogeheten vouchers voor de individuele inkoop van langdurige ouderenzorg. Daarmee komen zorg in natura en het persoonsgebonden budget te vervallen. De vouchers dekken 80 procent van de kosten, de rest moet de gebruiker zelf betalen. Deze maatregel zou de eerste jaren extra geld kosten, maar levert op termijn (over tien jaar) elk jaar 620 miljoen euro op.

VWS negeert kosten transitie

Uit de rapporten blijkt ook dat de kosten voor hervormingen in de zorg gemiddeld neerkomen op 1,5 procent per jaar. Grote hervormingen kunnen wel acht jaar duren en kosten dan dus 12 procent van de uitgavenpost die wordt hervormd. Opmerkelijk is dat kabinetten nooit geld begroten voor transitiekosten.

 

De kosten van de zorg stijgen elk jaar. Dit jaar geeft de overheid 72,9 miljard euro uit aan zorg. (ANP)

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoeveel managers werken er in de zorg?? Al deze mensen willen een goed salaris, is niks mis mee, maar wat levert dat de zorgvrager op?
    NIETS> Alleen maar een hogere eigen bijdrage. Als Schippers de zorg inkomensafhankelijk zou maken, komt er vanzelf een eind aan de zorgvraag. De ‘gewone’ burger kan dat dan totaal niet meer betalen. Er zijn al mensen die de scootmobiel inleveren omdat daar te veel voor moet worden bij betaald. Moeten nu dus gewoon thuis blijven zitten wachten op de dood. Schande!! Ook een grote schande zijn de voedselbanken voor de armlastigen!! En dit allemaal in bananenland met de naam: Nederland!!!!

  3. Heeft het CPB ook uitgerekend hoeveel miljoen personen dit kunnen betalen…en hoeveel verpleegkundigen er dan ook nodig zijn in de wijken.!! Want als je moeten kiezen als zorgvrager tussen een boterham of zorg is het gauw bekeken.Voedselbanken genoeg vanwege armoede.Laten de verpleegkundigen gratis Zorg banken oprichten hebben we toch iets gedaan aan participatie.Zorg wordt dus in 2017 iets voor de elite, dat zijn de enigen die het kunnen betalen

  4. Door het plan van CPB levert dit voor de zorgvrager alleen maar veel en veel meer kosten op. De zieke zoveel mogelijk mangelen door de kosten zo hoog te maken dat ze geen uitweg meer zien en suicidaal worden. Dan wordt er echt bespaart door onze regering en dan nog even dit: maak de euthanasiepil niet te duur, maar laat die verkopen bij de snackbar. Kan de top in de zorg zich nog meer verrijken .

  5. In lijn met Henks reactie: de maatregelen die het CPb voorstelt leveren per saldo helemaal niets op! Ze zorgen slechts voor een verschuiving van de financiering van de collectieve sector naar de eigen portemonnee. Die alleen de hoge inkomens goed kunnen verdragen. Zo beschouwd zijn de CPb-voorstellen dus denivelleringsvoorstellen.
    De zorg kosteneffectiever maken (= goedkoper met behoud van zorgkwaliteit en toegankelijkheid, of beter maken bij gelijkblijvende kosten), dát levert iets op. Daar zou men dus naar moeten kijken. Specifiek, voor wat betreft het eigen risico: er is een systeem dat effectiever én socialer is om overmatige zorgvraag af te remmen — zie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

  6. Wie levert het verwijderen van de wijkverpleging uit de Zvw een miljard op? Waarom halen we de hele ziekenhuiszorg niet uit de Zvw? Levert 30 miljard op. Probleem opgelost. Of toch niet? Zolang het CPB alleen berekent wat een maatregel voor de collectieve uitgaven doet, heeft zo’n studie weinig zin. Wat gaat het de burgers kosten, wat betekent het voor de toegankelijkheid van zorg, wat betekent het voor de samenhang in de zorg, wat betekent het voor de kwaliteit van zorg? Alleen als dat ook in kaart wordt gebracht, kunnen goed onderbouwde beslissingen worden genomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.