Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen in 2016 zeventig miljoen euro minder, omdat ze in 2012 te veel geld hebben uitgegeven. Er dreigt nog een korting van 242 miljoen euro over 2013.
Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen
Foto: ANP Martijn Beekman

In 2012 en 2013 was er respectievelijk 17 en 18 miljard euro beschikbaar voor de curatieve zorg. Maar ziekenhuizen hebben in 2012 512 miljoen euro meer uit gegeven. Over 2013 bedraagt de overschrijding van het macrobudget zelfs 592 miljoen euro.

Macrobeheersinstrument (MBI)

Bij overschrijdingen kan minister Edith Schippers van VWS het zogeheten macrobeheersinstrument (MBI) inzetten. Alle ziekenhuizen krijgen dan een korting over hun omzet. Deze strafkorting is niet populair onder ziekenhuizen, omdat de 'goeden' en de 'slechten' dezelfde straf krijgen. Ook de ziekenhuizen die zich netjes aan de productieafspraken met de zorgverzekeraar hebben gehouden, krijgen de korting. Vandaar de roep om een 'gedifferentieerd MBI', dat alleen de zorgaanbieders straft die verantwoordelijk zijn voor de overschrijdingen. Maar experts hebben laten weten dat dit niet uitvoerbaar is.

Geen MBI over 2012

In plaats van het MBI in te zetten, heeft Schippers met zorgverzekeraars en ziekenhuizen afgesproken dat ze in 2016 het macrobudget met 70 miljoen euro verlaagt. Het bedrag valt zo veel lager uit dan de half miljard overschrijding doordat 2012 een overgangsjaar was voor ziekenhuizen. Met de vangnetregeling voor de overgang van budgetfinanciering naar prestatiebekostiging is 442 miljoen euro gemoeid.

Voor 2013 dreigt strafkorting

Over de overschrijding van 592 miljoen euro over 2013 heeft Schippers nog geen overeenstemming bereikt met de veldpartijen. Ook dat jaar was nog een overgangsjaar. Na verrekening met de vangnetregeling (350 miljoen euro in 2013) resteert een korting van 242 miljoen euro. Daarvoor dreigt nog de inzet van het MBI. Schippers neemt daar voorjaar 2016 een besluit over. Dat geeft nog een jaar de tijd om te zoeken naar een andere oplossing. De minister noemt in de brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de mogelijkheid om die korting uit te smeren over diverse jaren.

Voor 2014 geen overschrijding

Verder ontwikkelen de ziekenhuisuitgaven zich gunstig. Voor 2014 lijken de uitgaven in de pas te lopen met de begroting. Dat is de voorgangers van minister Schippers nooit gelukt.

3 reacties

 • het kan beter

  Minister Schippers kan beter minister worden van Defensie
  dat ministerie geeft heel veel geld uit voor speelgoed waar andere Europeese landen mee spelen. Schipper is out! Het zig-zag beleid van Schippers kan in de prullebak.

 • anhjansen

  Het fenomeen MBI is bij verzekeraars onbekend;

  https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=242253824

  ZN denkt dat het resultaat op de zorgverzekeringen voor een deel te maken kan hebben met de doelmatige zorginkoop, maar vooral ook met meevallende zorgkosten uit voorgaande jaren. Soms worden declaraties namelijk nog twee jaar later ingediend. Zorgverzekeraars houden hier rekening mee door geld te reserveren om deze zorgkosten uit voorgaande jaren te kunnen betalen.

  Zorgverzekeraars proberen de premie zo scherp mogelijk te berekenen zodat verzekerden niet te veel betalen. Maar niet alles is in de berekening van de premie exact te voorspellen. Zorgverzekeraars hebben te maken met allerlei onzekerheden die voortkomen uit onder andere de ontwikkeling van de zorgvraag, politieke besluitvorming, veranderende regelgeving en te betalen zorgkosten uit voorgaande jaren.

  --Met het MBI worden overschrijdingen van het budget teruggehaald bij de zorgaanbieders. Niet de verzekeraars lopen daardoor een financieel risico, maar het zijn juist de zorgaanbieders die door het MBI worden afgestraft voor het leveren van zorg.

  En daarom is het CPB een fan van het systeemmodel Zorgstelsel met risico dragende private verzekeraars.

 • GKMitrasing

  En geen ziekenhuis die naar het europees hof gaat en dit mbi dus slikt....

Of registreer u om te kunnen reageren.