Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ADRZ haalt stekker uit nieuwbouwplan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In plaats van het neerzetten van een nieuw ziekenhuis, verbouwt het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis nu het oude pand in Vlissingen.
ADRZ haalt stekker uit nieuwbouwplan

Financiers

Het lukte het ADRZ steeds maar niet om financiers te vinden voor de bouw van een nieuwe ziekenhuislocatie. Banken kwamen niet over de brug en overleg met een geschikte investeerder ketste ook af. De nieuwbouw moest in eerste opzet 75 miljoen euro kosten.

Nieuwbouw

De nieuwbouwplannen stuitten al van meet af aan op heftige kritiek. Nadat in 2010 de toenmalige Oosterschelde Ziekenhuizen in Goes en Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen fuseerden, werd er ook een locatie gezocht voor een nieuw ziekenhuisgebouw. Het fusieziekenhuis met de naam Admiraal de Ruyter Ziekenhuis kreeg een hoofdvestiging in Goes en zou een vestiging voor planbare zorg opzetten in De Mortiere, op de grens van Vlissingen en Middelburg. Beide gemeentebesturen en ook de bevolking van Walcheren vreesden dat hun bestaande ziekenhuis in Vlissingen zou worden uitgekleed.

ADRZ

Financieel ging het het ADRZ niet voor de wind. Een van de voorwaarden die de NMa als goedkeuring voor de fusie stelde, was het opleggen van een prijsplafond. De prijzen die ziekenhuis met de zorgverzekeraars zou afspreken, mogen het landelijke gemiddelde niet overstijgen. Ook verloor het ziekenhuis patiënten aan ziekenhuizen in Terneuzen en Rotterdam. Sinds de fusie blijft het ziekenhuis jaarlijks in de rode cijfers. In 2013 moest het ADRZ het ontslag van een bestuurder betalen en disfunctionerende cardiologen afkopen. Ook kwam het ziekenhuis dat jaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie te staan.

TNO

De constructie met nieuwbouw in de Mortiere en een hoofdgebouw in Goes was volgens het ziekenhuisbestuur de meest haalbare oplossing. Verbouw van het sterk verouderde ziekenhuis Walcheren in Vlissingen was te duur. Meerdere onderzoeken, onder andere een van TNO, toonden bovendien aan dat vernieuwbouw zowel financieel als bouwtechnisch niet realistisch was. Daar kijkt het ADRZ inmiddels anders tegen aan.

Vastgoedondernemer

Henk van Koeveringe, Zeeuws vastgoedondernemer en eigenaar van Roompot vakantieparken, werd te hulp geroepen. Ondanks veel overleg, konden Van Koeveringe en het ADRZ niet tot overeenstemming komen over een investering in de nieuwbouw. De vastgoedondernemer besteedt zijn miljoenen liever aan het oude ziekenhuisgebouw in Vlissingen. De totale investering is 20 miljoen euro dat door crowdfunding bijeen moet worden gebracht. Dit gebeurt door Van Koeveringes bedrijf Zeeland Investment Beheer, dat beleggingsfondsen beheert en vastgoedinvesteringen van ruim 2500 particulieren.

Exploitatiekosten

Het gebouw wordt kleiner; een deel kan worden gesloopt. De ‘kliniek voor planbare zorg’ gaat bestaan uit twee operatiekamers, diagnostiek, beeldvormende technieken, poliklinieken en dagbehandeling. En het ADRZ wil huisvesting verhuren aan externe partijen. Het ziekenhuis meldt dat de jaarlijkse exploitatiekosten op die manier kunnen afnemen met drie tot vier miljoen euro. Dat moet helpen om het ADRZ weer gezond te maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.