Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen

Het geld raakt op bij sommige ziekenhuizen doordat ze geen facturen kunnen sturen en zorgverzekeraars moeilijk doen over bevoorschotten. Oorzaak is de verkorting van de looptijd van dbc’s. Ziekenhuizen moeten nog nieuwe prijslijsten maken voor 2015.
Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Ziekenhuizen kunnen sinds 1 januari 2015 geen facturen sturen voor nieuwe patiënten door een verandering in de bekostigingssystematiek. De doorlooptijd van dbc's wordt verkort van 360 naar 120 dagen. Het opknippen van dbc's in kleinere pakketjes is echter een complexe operatie en duurt langer dan verwacht. Het probleem is dat ziekenhuizen nog geen nieuwe prijslijsten af hebben voor de nieuwe dbc's. Zo lang die niet klaar zijn, kunnen ze niet declareren. De behandelingen van nieuwe patiënten in 2015 kunnen pas gefactureerd worden als de nieuwe prijzen bekend zijn. Dat zal in de meeste ziekenhuizen pas in juni of juli zijn.

Geldstroom droogt op

Het gevolg is dat de stroom van inkomsten bij ziekenhuizen geleidelijk opdroogt. De eerste maanden van 2015 kregen ze nog geld binnen van facturen uit eind 2014. Maar dat worden er steeds minder. Met zorgverzekeraars is afgesproken dat zij ziekenhuizen gaan bevoorschotten. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een convenant, dat op 24 februari is vastgesteld door de brancheorganisaties van academische ziekenhuizen (NFU), algemene ziekenhuizen (NVZ) en zorgverzekeraars (ZN).

Extra eisen zorgverzekeraars bij bevoorschotten

Maar sommige verzekeraars stellen extra voorwaarden voordat zij de geldkraan opendraaien. Ziekenhuizen komen hierdoor in een afhankelijke situatie bij de onderhandelingen over de zorginkoop 2015, die nog lang niet in alle ziekenhuizen is afgerond. De verkorting van de looptijd van dbc's maakt deze onderhandelingen complexer, omdat de prijzen en het volume van dbc's veranderen. Als verzekeraars niet over de brug komen, kunnen ziekenhuizen in acute geldnood komen. Zo ver laten verzekeraars het meestal niet komen, omdat ze een faillissement vanwege een systeemwijziging niet op hun geweten willen hebben. 'Het geeft veel gedoe, maar uiteindelijk komen we er altijd weer uit', zegt Hans Feenstra, bestuurder van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Liquiditeitsproblemen

Ook bevoorschotten sommige verzekeraars maar zestig toch tachtig procent van de productie. Voor ziekenhuizen die al krap bij kas zitten, kan dat een probleem zijn. 'Dan moeten ze naar de bank om het liquiditeitstekort te overbruggen', zegt Jos Mennes van BDO Accountants & Adviseurs. 'Een bijkomend probleem is de informatievoorziening. Ziekenhuizen hebben slecht zicht op de productie in de eerste maanden. Dan kan het lastig zijn om te beoordelen of de contracten van ziekenhuizen en medisch specialisten met zorgverzekeraars al zijn uitgeput.'

Landelijk probleem

De Nederlandse Federatie van UMC's (NFU) herkent de landelijke problematiek. De NFU vindt het niet terecht dat verzekeraars extra voorwaarden stellen aan bevoorschotten, omdat het gaat om zorg die al is geleverd. 'Ziekenhuizen hebben het werk al gedaan. Dan kun je niet nog eens met extra eisen komen', verklaart Frank de Bos van de NFU. De NVZ pleit voor meerjarencontracten om van het jaarlijkse getouwtrek tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars af te zijn.

Tijdelijk probleem

De zogeheten conversie van dbc's is een ingewikkelde operatie. Ziekenhuizen maken gebruik van de tools van gespecialiseerde bureaus. Een expertteam van zorgverzekeraars controleert of dat opknippen goed is gedaan. Pas daarna kunnen ziekenhuizen nieuwe prijslijsten maken en declareren. Als het verkorten van de doorlooptijden van dbc's eenmaal is geregeld, wordt het voor ziekenhuizen juist makkelijker om aan geld te komen. Ze kunnen dan eerder declareren en hoeven minder lang op hun geld te wachten. Het 'onder handen werk' zal ook afnemen. De inschatting van de waarde van deze openstaande dbc's zorgen de laatste jaren voor problemen bij het vaststellen van de jaarrekeningen.

Dot/dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot's (dbc's op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc's. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier

4 reacties

 • Sleepmaker

  Hulde aan dvgerwen!
  Hoe durven die verzekeraars met hun tengels aan het geld te zitten dat de verzekerden hebben betaald?? Het is niet HUN geld. Dat geld is bedoeld voor de ziekenhuizen en medisch specialisten. En dan nog eisen stellen ook!

 • dvgerwen

  De financiering van de medisch specialistische zorg in NL is de meest ingewikkelde en omslachtige methode die je maar kunt bedenken, of eigenlijk kun je het niet bedenkene, de financiering is gewoon bizar. Ik kan het mijn patienten niet uitleggen.
  Hoe simpel zou het kunnen zijn: je gaat naar een arts, die vraagt een tarief voor zijn advies of behandleing , dat wordt betaalt, door pt zelf of door de zorgverzekeraar.
  Maar nee hoor, eindeloos wordt er geld op en neer geschoven tussen zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen, achteraf verrekend, en 2-3 jaar later nog een keer verrekend door NZA, met weer correcties op correcties, niemand die er nog wat van snapt, alles wordt opgehangen aan ingewikkelde econometirische rekensystemen, waarcvan we maar moeten hopen dat ze werken.
  De enigen die er wel bij varen zijn de zorgverzekeraars (wie betaalt die bepaalt), en de schier eindeloze rij adviesburo's, accountants en de almaar utidijende rekenafdeling van de NZA

 • Teceer

  en we denken nog steeds dat de zorg op deze manier betaalbaar blijft. maar zelfs voor belastingbetalers die (nog) geen zorg nodig hebben, moet intussen duidelijk zijn, dat dit allesbehalve gegarandeerd is.

  wel is duidelijk, dat steeds nieuwe pogingen de financiële administratie op orde te brengen tot hoge kosten leiden. en dat de regierol die de overheid aan de patiënt heeft toebedacht, in de praktijk ondergeschikt is aan de regie van de verzekeraars over het macrobudget.

 • ziekmakend

  Fijn he marktwerking in de zorg of te wel gelegaliseerde moderne vorm van kartelvorming door de zorgverzekeraars.
  'Leve'de  DBC s en alle vreselijke geld en tijdverslindende met als gevolg. Plan Hoogervorst olv VVD ??? weg ermee.

Of registreer u om te kunnen reageren.