Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Miljonairs kopen zorg zelf wel in

De helft van de miljonairs vindt de kwaliteit van de zorg ontoereikend en verwacht dat de situatie de komende tijd verslechtert. Ze denken echter hun zorg goed zelf te kunnen regelen.
Miljonairs kopen zorg zelf wel in
Foto: ANP KIPPA/ Koen van Weel

Een grote meerderheid van de miljonairs wil de regie meer in eigen hand houden, en het maakt hun niet uit of de verzekering extra maatwerk in de zorg dekt of niet. De miljonairs denken dan aan zorgvilla's of het inkopen van particuliere verpleging aan huis.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Van Lanschot Bankiers heeft laten uitvoeren naar de mening en drijfveren van de ongeveer 200 miljonairs in ons land. Het rapport verschijnt later vandaag.

Zorgkosten

Van Lanschot directeur Chris Zegers is niet verbaasd over de uitkomsten: 'Mensen met meer vermogen hebben de mogelijkheden om hiervoor middelen te reserveren. Maar hoeveel heb je nodig en wanneer? Wat betekenen eventuele tegenvallers voor het behoud van je vermogen als de zorgkosten hoger uitvallen dan je dacht? Wanneer neemt de miljonair bijvoorbeeld afscheid van zijn woning? Dit is niet alleen relevant in verband met de grootte van de woning en de mindere mobiliteit, maar ook met de mogelijkheid dat een groot deel van het vermogen in de woning zit. Vermogen dat wellicht nodig is om zorg in te kopen.'

Dementie

Miljonairs kijken wel meer vooruit dan de gemiddelde Nederlander. Zegers: 'Het gaat erom dat je op tijd inspeelt op dit soort veranderingen. En als de miljonair dan medische hulp aan huis wil, of een inwonende verpleegkundige voor een dementerende partner, dan zal hij merken dat specifieke zorg in Nederland momenteel helemaal niet zo makkelijk te krijgen is.'

Miljonairs

Het vermogen van miljonairs is weer terug op het niveau van voor de crisis in 2008. Hun gemiddeld vermogen bedraagt 2,9 miljoen euro. De miljonair is veel positiever over de economie dan enkele jaren geleden.

Gerelateerde tags

8 reacties

 • ppep

  Dit land heeft geen 200 miljonairs, maar 200 duizend miljonairs. Nogal een verschilletje, redactie.

 • no-profile-image


  Inderdaad is dit niets nieuws. Niet alleen miljonairs maar ook de in Nederland gevestigde grote multinationale ondernemingen maken al sinds jaar en dag voor hun medewerkers gebruik van buitenlandse ziekenhuizen, etc. En dat valt in Zwitserland, Belgie, Singapore, Dubai, enz helemaal niet vies tegen. De kwaliteit van die private zorg is daar buitengewoon goed en snel. Daarmee vermijden ze ook de in Nederland gebruikelijke idioot lange wachttijden met de bijbehorende kommer en kwel. Naast deze zeer welvarenden weet ook het politiek linkse deel van onze (ex)parlementariërs in die buitenlandse zorginstellingen uitstekend de weg te vinden. Conclusie: Inderdaad niets nieuws en het zal ook nooit veranderen.

 • f.puijnen

  schande de een kan alles en de andere niet zoals die in den haag ritten en dat hele zootje er om heen en wijde alle laagste zorg en medicijnen nou eet maar op den haag.

 • ziekmakend

  Dat is toch marktwerking?
  Tenminste voor rijkeren die kunnen kiezen. Lagere inkomens hebben te maken met het Poeteriaanse systeem hier in nederland: ZV beslist de zorg . Overheid heeft beslist dat jij je je verplicht verzekerd. En veeeeeel bureacratie en dat noemen wij dan misleidend..kwaliteit

 • Bea Diekmann


  de moraal van het verhaal, miljonairs zijn niet gauw tevreden

   

 • JohnJ

  Ja toch wel. Mensen die het niet breed hebben krijgen de voor de laagste prijs door de zorgverzekeraar ingekochte zorg. Voor fatsoenlijke kwaliteit zorg betaald de rijke gewoon bij. Inderdaad: klasse-maatschappij. Wil de politiek zo. 

 • FransV

  Schattig toch, die zorgen van miljonairs!
  Moet dit in de Zorgvisie??

 • Henk

  Dat is niets nieuws en altijd al zo geweest.
  Daarbij viel/valt de kwaliteit van al die privaat ingekochte zorg vaak vies tegen. Vooral als kinderen hun best doen om het vermogen in stand te houden en liever niet teveel uitgeven.

Of registreer u om te kunnen reageren.