Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We moeten af van de nivelleringsangst’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Weekoverzicht] Interview Chris Zegers, directeur Van Lanschot Healthcare. Miljonairs zijn van plan extra zorg in te kopen in de toekomst. Dit gaat voor veel meer vermogenden gelden, zegt Zegers.
'We moeten af van de nivelleringsangst'

Veertig procent van de miljonairs in ons land is bereid zelf zorg in te huren. Over de kwaliteit van zorg in de toekomst zijn ze pessimistisch. Dat zegt Van Lanschot Bankiers na een peiling onder de bijna tweehonderd miljonairs die ons land rijk is.

Dreigt er een tweedeling in de zorg?

Nee, ik verwacht van niet. Er bestaat nu eenmaal inkomensongelijkheid in Nederland. Maar het is niet zo dat mensen met veel geld gemakkelijker toegang hebben tot zorg. Dat zou maatschappelijk gezien, ongewenst zijn. Vermogende mensen kunnen wel extra zorg inkopen. Als er op dit moment schaarste zou zijn aan zorgpersoneel, zou verdringing op de loer liggen. Maar dat is niet zo.

Miljonairs hebben het gemakkelijk, geld genoeg.

Dat klopt natuurlijk maar niet al hun geld is liquide, dat zit bijvoorbeeld vast in gebouwen of trustfondsen. En het is duur om bijvoorbeeld een particuliere verpleegkundige in te huren voor dag en nacht. Daar moet je wel een plan voor hebben.

Wat betekent deze peiling onder miljonairs?

Miljonairs vormen een ondernemende groep en ze  kijken meer vooruit dan de gemiddelde Nederlander. Ze zijn op zoek naar manieren om hun zorgbehoefte en financiële mogelijkheden zo goed mogelijk in kaart te brengen. Er is altijd zorg voor iedereen maar als je meer wilt dan alleen de noodzakelijke handelingen, dan loop je vast in het systeem. Wat voor miljonairs geldt, geldt ook voor minder vermogende Nederlanders.

Zoals?

Van de overheid moeten wij onze hypotheek aflossen. Er komt straks een enorme groep mensen bij met een afgeloste hypotheek. Die hebben vermogen beschikbaar om in zorg te investeren. Miljonairs vormen nu de trigger, maar je zult zien dat daar steeds meer groepen bij komen.

Hoe zou het inhuren van extra zorg kunnen?

Een deel van die zorg is in te vullen door reguliere aanbieders, de bestaande professionals. Die zouden veel meer ondernemerschap moeten laten zien en toegevoegde waarde bieden. Dat genereert extra inkomsten voor de zorgaanbieders die ze vervolgens kunnen gebruiken voor zorg aan iedereen.

Zijn miljonairs bereid zelf te investeren in de zorg?

Ja, dat zijn ze. Zorg is een hot topic, maar dan moet er wel relevant aanbod zijn. Veel miljonairs investeren in de zorg vanwege charity. Er is een enorme hoeveelheid kapitaal op zoek naar een nuttige aanwending. Alleen, de zorg ligt vol met voetangels en klemmen. De politiek is bang voor zelfverrijking en voor het weglekken van zorggeld. Dat hoeft niet. Investeerders hebben belang bij het onderhouden van een goed product. Hun belangrijkste doelstelling is het bieden van een onderscheiden product. Daarmee maak je het verschil en trek je weer nieuwe investeerders aan. Het gaat niet om het afromen van de winst.

Dus, wat te doen?

We moeten af van de nivelleringsangst. We zijn veel te somber de laatste tijd, we moeten aan de slag. Hoeveel markten zijn er nou helemaal waarbij grote groepen mensen zeggen: ik weet zeker dat ik klant bij je wil worden en dat ik geld aan je wil gaan besteden? Dit is een super kans.

Van Lanschot Healthcare richt zich specifiek op de medische professional en hun praktijk of zorgonderneming. De bankiers zijn bekend met de uiteenlopende financiële vraagstukken – zowel zakelijk als privé – van medisch specialisten, apothekers, eerstelijns zorgverleners en/of tandartsen.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.