Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Altrecht krijgt 700.000 euro boete van de NZa

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa heeft de boete opgelegd omdat Altrecht in de periode 2009 tot 2013 de administratie niet op orde had. Accountantsbureau KPMG komt na eigen onderzoek tot dezelfde conclusie.
Altrecht krijgt 700.000 euro boete van de NZa
Foto: ANP

Boete

Naast de boete van 600.000 euro voor de ondeugdelijke administratie, krijgt Altrecht een boete van 100.000 euro vanwege verkeerde declaraties. De NZa ziet de overtredingen door Altrecht als ‘zeer zwaar’ en stelt de hoogte van de boete daarom in eerste instantie op vijf procent van de netto jaaromzet. De totale netto jaaromzet van Altrecht in 2013 kwam uit op 186 miljoen euro. Omdat Altrecht intussen al verbetermaatregelen heeft genomen, is de boete lager vastgesteld. NZa en KPMG benadrukken dat Altrecht niet de opzet heeft gehad om er zelf financieel beter van te worden. De fouten zijn terug te voeren op slordigheden bij de invoer van gegevens. Zo waren begin- en eindtijden van behandelingen omgewisseld, waardoor een behandeling in plaats van een uur, ineens 23 uur duurde.

Zorgverzekeraars

KPMG becijferde dat de registratiefouten neerkomen op mogelijk 10 miljoen euro aan onjuist geregistreerde uren. Altrecht laat weten dat het echte schadebedrag lager ligt, omdat onjuist geregistreerd niet per definitie betekent dat al die uren daadwerkelijk zijn gedeclareerd. Met de zorgverzekeraars is dit onderzocht en daar komt een totaal aan 2,77 miljoen euro aan onterecht gedeclareerde uren uit. Altrecht heeft met de verzekeraars afgesproken alle onjuiste declaraties volledig terug te betalen. Met de terugbetaling is al begonnen.

Altrecht

In februari 2014 is de NZa het onderzoek gestart. Altrecht besloot, in overleg met de NZa en de zorgverzekeraars Achmea en VGZ, direct ook een onafhankelijk onderzoek te laten doen door KPMG en een externe deskundige. Bestuurder Richard Janssen: ‘We schrokken uiteraard van het feit dat de NZa een onderzoek startte. Als er onjuist of onterecht gedeclareerd werd, willen we dat weten’.

Zorgprocessen

Tijdens het onderzoek heeft Altrecht verschillende verbetermaatregelen aangekondigd en in werking gesteld om onjuiste declaraties in de toekomst te voorkomen. Zo zijn administratieve processen opnieuw ingericht en is de sturing daarop versterkt. De samenwerking tussen behandelaren en de administratieve ondersteuners is verbeterd. Met Achmea en VGZ heeft Altrecht inmiddels vervolgstappen gezet om te komen tot nauwere samenwerking. Bij het vaststellen van de hoogte van de boete heeft de NZa rekening gehouden met de maatregelen die Altrecht heeft genomen.

More

Nog maar een maand geleden, legde de NZa ggz-instelling More een boete op van 100.000 euro. More bleek te hebben gefraudeerd met diagnoses. De instelling declareerde voor een patiënt een behandeling wegens angst en depressie, terwijl het feitelijk ging om pedagogische begeleiding. More bleek daarnaast ook te hebben gerommeld met behandeltijden. In dit geval moedwillig en met het oog op geldelijk gewin, zegt de NZa.

Dbc’s

De financiering van de geestelijke gezondheidszorg bevond zich tussen 2008 en 2013 in een overgangsperiode. De dbc-systematiek is in 2008 geïntroduceerd als basis voor declaraties, terwijl deze nog in ontwikkeling was. Tegelijkertijd was het oude bekostigingssysteem nog in gebruik. Tot 2013 werden behandelingen gefinancierd op basis het oude systeem. De NZa geeft toe dat het veel van medewerkers heeft gevraagd om naast de zorg met twee wezenlijk verschillende administratieve systemen te moeten werken.

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg en de ggz worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.