Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen steken pensioenpremie artsen in eigen zak

Medisch specialisten in loondienst zijn boos dat ziekenhuizen het vrijgevallen werkgeversdeel van hun pensioenpremie niet uitkeren. Het gaat om circa 70 miljoen euro.
Ziekenhuizen steken pensioenpremie artsen in eigen zak
Foto: ANP

Het vrijvallen van het werkgeversdeel van de pensioenpremie van medisch specialisten in loondienst heeft te maken met de nieuwe pensioenwet die op 1 januari 2015 is ingegaan. Medisch specialisten, met name de jongere, bouwen hierdoor fors minder pensioen op.

Pensioenaftopping

Net zoals alle werknemers in Nederland hebben de loondienstartsen door de nieuwe pensioenwet te maken met de verlaging van de pensioenpremie van 2,15 naar 1,875 procent. Daarnaast is het pensioengevend salaris maximaal één ton. Door deze zogeheten 'pensioenaftopping' kan er boven 100.000 euro niet meer belastingvrij pensioen worden opgebouwd. Hierdoor vallen de pensioenpremies boven de nieuwe limiet vrij, zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel. Dat leidt tot een hoger nettoloon, waardoor ruimte ontstaat om de verslechterde pensioenopbouw zelf te repareren.

Werkgevers houden pensioenpremie

Maar de werkgevers weigeren vooralsnog om de vrijval van het werkgeversdeel terug te geven aan de medisch specialisten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt in een niet-openbare brief aan de leden (in het bezit van Zorgvisie) dat ziekenhuizen geen voordeel hebben van de pensioenaftopping doordat de premievermindering is verwerkt in een lagere OVA-ruimte (Overheidsbijdrage in de arbeidsontwikkeling). Met andere woorden, de overheid heeft het geld al afgeroomd. Volgens de Federatie Medisch Specialisten heeft het ministerie van VWS laten weten dat de ziekenhuizen op dit punt echter niet worden gekort. Verder wijst de NVZ er in de brief op dat ziekenhuizen juridisch niet verplicht zijn om het werkgeversdeel terug te geven als hierover geen afspraken zijn gemaakt in de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). Dat is niet het geval. De NVZ heeft dit laten uitzoeken door het advocatenkantoor Dirkzwager.

NFU

De NFU, de werkgeversvereniging van de acht academische ziekenhuizen, voert een andere koers dan de NVZ. De NFU is het met de medisch specialisten eens over het principe dat de financiële vrijval ten goede moet komen aan de mensen die erdoor getroffen worden. Maar de NFU is nog niet zeker over de mate van financiële vrijval aan werkgeverszijde.

Pensioen is uitgesteld loon

De handelswijze van de werkgevers schiet bij medisch specialisten in het verkeerde keelgat. Ze beschouwen de pensioenpremie als uitgesteld loon, waar ze recht op hebben. 'Specialisten zijn terecht boos dat de werkgevers het geld niet uitkeren', zegt een woordvoerder van de Federatie Medisch Specialisten, die samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) de artsen heeft opgeroepen om bij hun werkgever protest aan te tekenen. 'Het gaat immers om veel geld dat medisch specialisten anders mislopen als ze met pensioen gaan. In veel gevallen tienduizenden euro's per jaar. In andere sectoren keren werkgevers wel uit. De rijksoverheid heeft onlangs toegezegd het geld terug te geven aan de ambtenaren.' Volgens een ruwe schatting zou het gaan om 72 miljoen euro.

Acties

De NFU en de NVZ onderhandelen met de Federatie en de LAD over een oplossing. Als die onderhandelingen op niets uitlopen, zullen de medisch specialisten acties gaan voeren en desnoods naar de rechter stappen.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • jhbos

  De pensioenpremie van de reguliere werknemers < 100.000 is ook lager geworden. Waar gaat die kostenbesparing naar toe?

 • Alberts

  Ppep,
  hoezo, kunnen mensen die meer dan 2 ton verdienen dan niet bestolen worden?

 • tvadek

  En daar pas op zijn 38 e mee is begonnen terwijl degene met het commentaar gamba waarschijnlijk al 20  jaar pensioen had opgebouwd en s'avonds en in de weekenden altijd sliep .... Leuke tijd gehad terwijl anderen voor u en de uwen paraat stonden ? Of studeerden ? 

 • ppep

  @Gamba

  ...en dat komt uit de mond van iemand die waarschijnlijk meer dan 2 ton verdient...

 • Gamba

  We hadden beter vrijgevestigd kunnen blijven ! Je wordt bestolen waar je bij staat. Waarom wachten we nog langer met actie voeren?

Of registreer u om te kunnen reageren.