Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Nieuwe IC-richtlijn jaagt ziekenhuizen op kosten'

Als de nieuwe richtlijn voor intensive care wordt ingevoerd, zijn algemene ziekenhuizen 40 miljoen euro extra kwijt aan de inzet van intensivisten. Dat staat in een brandbrief van de Saxenburgh Groep namens de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen.
'Nieuwe IC-richtlijn jaagt ziekenhuizen op kosten'
Foto: ANP

In een brandbrief aan de Vaste Kamercommissie van VWS waarschuwen de algemene ziekenhuizen voor de extra kosten die ze moeten maken als de nieuwe IC-richtlijn wordt ingevoerd. De brief van de Saxenburgh Groep, waar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg onderdeel van is, wordt ondersteund door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Kleine IC wordt duurder

De brief verwijst naar een Business Impact Analyse van de richtlijncommissie. Daaruit blijkt dat een bezetting van 4,1 fte intensivisten nodig is voor een kleine IC met vier bedden, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Bij de huidige richtlijn is gemiddeld 2 fte nodig. Maar volgens Pauline Terwijn, lid raad van bestuur van de Saxenburgh Groep, is het realistischer om uit te gaan van een bezetting van 5 tot 6 fte om te zorgen dat er 24 uur per dag een intensivist aanwezig is. 'Met 4,1 fte krijg je de roosters niet gevuld en kunnen intensivisten niet met vakantie.' Per ziekenhuis zal er dus 3 tot 4 fte bijkomen. Eén intensivist kost 250.000 euro. Dat zorgt per ziekenhuis voor circa 1 miljoen euro extra kosten. In Nederland zijn ongeveer 40 ziekenhuizen met een kleine IC. Landelijk zouden de zorgkosten dus met 40 miljoen euro stijgen.

Sombere toekomst kleine IC

'Welk probleem lost deze richtlijn op?', vraagt Terwijn zich af. 'Recent onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit op kleine IC's niet onder doet voor die op grote IC's. Er is geen kwaliteitsprobleem op kleine IC's. Maar als deze richtlijn wordt ingevoerd, leidt die wel tot extra kosten waarvan het nog maar de vraag is of kleine ziekenhuizen die kunnen dragen.' De brief schetst een somber toekomstbeeld over de gevolgen van de nieuwe richtlijn voor ziekenhuizen met een kleine IC. De kennis op de IC zal afnemen, omdat veel meer patiënten sneller moeten worden doorverwezen naar grotere IC's. Op de lange termijn bedreigt dit het voortbestaan van de IC en daarmee van het ziekenhuis. Een ziekenhuis zonder IC is geen volwaardig ziekenhuis en kan ook geen acute zorg meer doen. Alleen een fusie met een groter ziekenhuis biedt dan uitkomst.

Intensivisten stemmen

Of de nieuwe IC-richtlijn ook echt wordt ingevoerd, is nog allerminst zeker. Intensivisten zijn al circa vijf jaar bezig met het opstellen van een nieuwe richtlijn voor goede zorg op de intensive care. Dat het zo lang duurt, komt door een belangenconflict tussen grote en kleine ziekenhuizen. Volgens intensivisten uit grote ziekenhuizen is concentratie van zorg nodig om de IC-zorg te verbeteren. Maar volgens de kleine ziekenhuizen is er helemaal geen kwaliteitsprobleem op de kleine IC's. Ze verdenken de grote ziekenhuizen ervan de IC-zorg alleen maar te willen concentreren uit eigenbelang. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) organiseert vanavond een stemming over de nieuwe richtlijn. Ook als een meerderheid van de intensivisten voor de nieuwe richtlijn is, is het nog geen gelopen race. Ook de wetenschappelijke verenigingen van internisten en anesthesiologen moeten nog hun fiat geven.

Regionale samenwerking

Volgens Terwijn ligt de toekomst van kleine IC's in regionale netwerken met een groot ziekenhuis als leider. In enkele  regio's bestaat die samenwerking al. Het ziekenhuis in Hardenberg werkt bijvoorbeeld al intensief samen met Isala in Zwolle. 'Intensivist Koos van de Wetering van Isala werkt ook bij ons. Als er patiënten zijn met een ernstige aandoening die wij niet aankunnen, dan gaan die meteen naar Zwolle.'

Vindt u dat de nieuwe richtlijn voor IC's moet worden ingevoerd? Reageer onderaan de pagina.

2 reacties

  • gerkempen@gmail.com

    De intensivist is niet meer weg te denken in deze tijd van zorg, maar toen ik op de IC/CCU werkte was deze functionaris er nog niet en liep iedereen langs elkaar heen. Een goede ontwikkeling dus nu.
    Maar er is toch gewoon 24 uur per dag, 7 dagen in de week in een regionaal ziekenhuis een intensivist beschikbaar op dit moment? En is één intensivist niet genoeg? Vertaal dit eens in FTE's en probeer dit eerst geregeld te krijgen, zodat ze ook nog gewoon op vakantie kunnen. Als je méér intensivisten nodig hebt, moet je beschrijven hoeveel patiënten hij kan behandelen, coördineren. In een kliniek met meerdere IC units zijn er natuurlijk meer nodig.
    Ger Kempen.

  • KaMa

    Het is van belang dat men zich meer bezig houdt met het belang van goede zorg dicht bij de mensen in plaats van met absurde richtlijnen. Het belang van de patiënt dient voorop te staan en dan is concentratie beslist geen oplossing. Goede basis zorg, ongeveer 80% van het zorgverbruik,  kan en moet gewoon dicht bij de mensen, dit is bovendien niet duurder

Of registreer u om te kunnen reageren.