Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis introduceert nieuw type meerjarencontract

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zilveren Kruis onderhandelt met zeven à acht ziekenhuizen over een meerjarencontract maar de zorgverzekeraar wil geen meerjarencontracten meer afsluiten voor alle ziekenhuisfuncties. Dat heeft directeur zorginkoop Olivier Gerrits gezegd in een toelichting op het inkoopbeleid voor 2016.
Olivier Gerrits
Foto: Zilveren Kruis

‘Voor de keten van acute zorg kun je een aanneemsom afspreken die langjarig is. Voor de functies die in het ziekenhuisprofiel passen kun je ook meerjarenafspraken maken, met een plafond, en voor 10 procent tot 15 procent van de ziekenhuisomzet, bijvoorbeeld enkelvoudige verrichtingen, waar veel concurrentie plaatsvindt, moet je de markt zijn werk laten doen. Voor dat laatste deel maak je per jaar een afspraak over p x q’, aldus Gerrits. De meerjarenafspraken waarover wordt onderhandeld, zullen een looptijd krijgen van drie tot vijf jaar.

Zorgmodules

De grootste zorgverzekeraar heeft zijn inkoopbeleid vernieuwd. De zorginkoop moet herkenbaarder zijn voor klanten. Dit gebeurt door zorgmodules in te kopen aan de hand van een specifieke behoefte, een aandoening of een hulpmiddel. Er zijn acht modules voor 2016 maar dat worden er de komende jaren meer. Zilveren Kruis denkt dat tweederde van de zorg in herkenbare modules kan worden ingekocht en worden aangeboden aan de verzekerden.

Nieuw inkoopbeleid

Het nieuwe inkoopbeleid leidt vaker tot een integrale benadering waarbij bijvoorbeeld zorg wordt verplaatst van de tweede naar de eerste lijn of naar mensen thuis. Ook wordt meer gebruik gemaakt van nieuwe vormen van bekostiging zoals uitkomstbekostiging of prestatiebekostiging. Een van de zorgmodules is thuisdialyse. Het streven is dat van alle dialysepatiënten in 2018 10 procent thuis wordt gedialyseerd. Nu is dat percentage 3 procent. Een andere zorgmodule is oncologie. Zilveren Kruis, sinds 1 juni de officiële benaming van de zorgdivisie van Achmea, gaat meer zorg inkopen bij aanbieders die goed presteren volgens de uitkomstindicatoren die DICA heeft ontwikkeld voor de behandeling van dikke darm kanker. ‘De aanbieders die hier goed scoren, geven we de ruimte om te groeien’, aldus Gerrits. Binnen de zorgdirectie is gediscussieerd over de vraag of de structurele achterblijvers dan niet meer gecontracteerd moeten worden. ‘Dat is een dilemma. Klanten geven aan zelf te willen kiezen. We hebben er dit jaar voor gekozen om ze wel te contracteren en tegelijk via onze site informatie te geven over de kwaliteit van de zorg. Maar volgend jaar gaan we de verzekerden weer vragen of we de achterblijvers bij DICA nog moeten contracteren.’

Huren van een hoortoestel

Een andere noviteit voor de verzekerden is het huren van een hoortoestel. Zilveren Kruis heeft twee aanbieders van gehoorzorg geselecteerd om met ingang van 1 januari hoortoestellen te leveren aan zijn verzekerden. Daarbij is het huren van het hoortoestel een van de opties. Voordeel hiervan is dat het niet onder het eigen risico valt. De uitgekozen leveranciers zijn Hans Anders en Beter Horen. De toestellen kunnen voor een periode van vijf jaar worden gehuurd. “Dat is even duur als een toestel kopen’, aldus Gerrits.

Experiment wijkverpleging

Op het gebied van wijkverpleging experimenteert Zilveren Kruis met een vaste aanbieder per wijk waarmee een meerjarencontract wordt gesloten. Er zijn aanbestedingen geopend in Utrecht, Hardenberg en Zwolle. Gerrits wuift de kritiek vanuit onder meer de SP weg dat kleine aanbieders geen kans maken. ‘Kleinere aanbieders kunnen samen inschrijven of als onderaannemer werken.’

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.