Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Santeon tekent groot contract met voedingsleverancier

Vijf ziekenhuizen van de Santeongroep hebben een driejarig contract afgesloten met voedingsleverancier Van Hoeckel. Er is een optie voor een tweejarige verlenging.
Santeon tekent groot contract met voedingsleverancier
Foto: Carina van Aartsen

De ziekenhuizen hadden al een contract lopen met een andere leverancier, maar dat liep onlangs af. 'Dit contract is in zijn grootte redelijk uniek', zegt manager support & marketing Mark van den Brink van Van Hoeckel. Over de precieze omvang van de overeenkomst mag Van den Brink niets zeggen, maar het loopt richting de tien miljoen euro.

Catharina Ziekenhuis

De nieuwe partner is bereid mee te werken aan kwaliteitsverbetering en dat spreekt de ziekenhuizen aan. Projectleider Danny Schuurmans van het Catharina Ziekenhuis: 'Met zo'n lange termijncontract prikkel je een leverancier tot innovatie en we hebben er bovendien financieel voordeel bij. Deze leverancier is meer dan een "dozen schuiver"; hij denkt met ons mee.'

Kennispartner

Zo brengt Van Hoeckel kennis in en traint een deel van de ziekenhuismedewerkers. Van den Brink: 'Wij zijn kennispartner op het gebied van de juiste assortimentskeuze, bereidingswijze en distributie.' De leverancier helpt met inrichten van alle processen rondom eten en drinken. Daarbij onderscheidt Van Hoeckel drie groepen: patiënten, bezoekers en personeelsleden.

Voedingsbeleving

De ziekenhuizen willen zich onderscheiden door nadruk te leggen op maaltijdbeleving. Te denken valt aan verse sapjes en vers fruit op bed. Daarnaast wordt onderzocht hoe de juiste voeding kan bijdragen aan het genezingsproces. Van den Brink: 'Voor een patiënt is de maaltijd vaak het mooiste moment van de dag. Wij kijken hoe wij de smaakbeleving kunnen vergroten, ook van speciale patiëntengroepen.'

Strenge eisen

Aan de leverancier zijn strenge eisen gesteld, vertelt Schuurmans: 'Wij hebben kwetsbare patiëntengroepen. De eisen aan voedselveiligheid zijn hoog. Ook moet de leverancier in staat zijn om de juiste productinformatie te verstrekken.' Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle vijf de ziekenhuizen steeds meer dezelfde producten selecteren en gebruiken.' De vijf ziekenhuizen zijn: Sint Antonius Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, OLVG/SLAZ en het Martini Ziekenhuis. Medisch Spectrum Twente doet niet mee want dat ziekenhuis heeft nog een eigen, lopend contract met een andere leverancier.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.