Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Univé kort pgb’s met 10 procent

Univé Zorg kort 10 procent op het persoonsgebonden budget (pgb) voor persoonlijke verzorging. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk.
Univé kort pgb’s met 10 procent
Foto: ANP Martijn Beekman

Een houder van een persoonsgebonden budget (pgb) heeft Kamerlid Van Dijk laten weten dat Univé 10 procent van zijn budget kort onder de noemer 'administratieve kosten'. In antwoord op vragen van het Kamerlid hierover schrijft staatssecretaris Van Rijn dat verzekeraars zelf mogen weten of ze kortingen doorvoeren op pgb's en hoe hoog die bezuinigingen zijn. 'Het enige criterium is dat de tarieven binnen de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde maximumtarieven voor verpleging en verzorging blijven. De zorg die met een pgb in de Zorgverzekeringswet wordt ingekocht valt daar immers onder.'

Administratieve kosten

In een toelichting schrijft Van Rijn: 'Het is aan zorgverzekeraars hoe om te gaan met de bezuiniging van 440 miljoen euro op de functies verpleging en verzorging. Ze kunnen deze korting verhalen op zowel verpleging als verzorging. Ik heb gesproken met de betreffende zorgverzekeraar en ik heb begrepen dat de verzekeraar ervoor heeft gekozen om het AWBZ-pgb-jaarbudget voor persoonlijke verzorging te verlagen met 10 procent om invulling te geven aan de taakstelling. (..) De korting van 10 procent is dus niet in mindering gebracht vanwege administratieve kosten.'

Nieuwe tarieven

Van Dijk vraagt zich of hoe budgethouders met langlopende zorgcontracten hun zorgverleners kunnen betalen als er ineens 10 procent minder budget is. Van Rijn: 'De verzekerde is van te voren geïnformeerd over de tarieven die de verzekeraar hanteert bij de vaststelling van de hoogte van het Zvw-pgb, namelijk als hij in november de polisvoorwaarden van het komende jaar ontvangt. (..) In het geval waarin de nieuwe tarieven lager waren dan de tarieven in reeds lopende contracten, hebben de budgethouders de contracten kunnen aanpassen. Budgethouders hebben daarvoor vanaf november vorig jaar de tijd gehad.'

Reactie Univé

Woordvoerder Univé Zorg Jaap de Bruijn reageert dat alle verzekeraars te maken hebben met de korting van 440 miljoen euro en dat iedere verzekeraar hier keuzes in maakt. 'De keuze om te korten op verzorging is ingegeven door het landelijke beleid, waarbij mensen in de omgeving van de cliënt en mantelzorgers meer zorgtaken overnemen. Dat kan niet bij verpleegkundige taken. Andere verzekeraars korten deels bij verpleging en deels op verzorging. Wij maken deze keuze in lijn met overheidsbeleid. De bewering dat wij dit zouden hebben gepresenteerd als 'administratieve kosten' kan ik totaal niet plaatsen.'

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb's. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

6 reacties

 • P. van Zanten

  Die Martin van Rijn, dat is toch degene die besloot dat je eerst zwaar dement of zwaar invalide moet zijn om in een bejaardenhuis te mogen? En degene die  zwaar bezuinigde op de gemeentegelden om ouderen thuis te blijven laten wonen? En degene die het pgb overdeed aan de zorgverzekeraars, die nu bezuinigen op het pgb? Die man moet iweg!!

 • benno12

  Er is maar 1 oplossing voor al het gelieg en bedrieg. 
  Je ontslag indienen meneer van Rhijn en de zorg over laten aan diegene die er verstand van hebben. 
  Juist de werkvloer medewerkers.
  zij ervaren de bezuinigingen het meest plus de mensen die zij zorg bieden.
  de managers hebben er geen last van hoor

 • Simon de Waal

  Univé daar plukt haar directeur de vruchten van

 • Robocop


  Het zou mijnheer Van Rijn sieren als hij een keer echt zijn verantwoordelijk nam en vertrekt. Zijn beleid en vooral de verdediging ervan ondermijn het vertrouwen in de gehele transitie. Van Rijn en Schippers zitten consequent in de ontkennende of bagatelliserende modus als er ergens problemen ontstaan door hun beleid. Hier is de zorg niet meegeholpen, en zowel zorgverlener als zorgklanten zijn de dupe van dit gedrag.

  Bij politiek hoort ook je verantwoordelijkheid nemen als zaken niet goed gaan. Vertrek!

 • Hans Hofman

  Univé kort 10 procent van zijn budget onder de noemer 'administratieve kosten' en in een toelichting zegt Van Rijn dat de korting van 10 procent dus niet in mindering gebracht is vanwege administratieve kosten maar een uitvloeisel van de bezuiniging van 440 miljoen Euro.
  Wie er nu keihard liegt is niet relevant maar wel dat de verzekerde de dupe van deze maatregelen is.

 • robbar

  Daar gaan we al. Op naar het volgende probleem. En de heer van Rijn weet weer van niks. Denken deze mensen niet na voordat is hun plannen de lucht in schieten. Hoe lossen we dit nu weer op? En hoelang gaat het allemaal weer duren?

Of registreer u om te kunnen reageren.