Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ ziet betalingsregelingen verdubbelen

Mark van Dorresteijn
Het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt voor het eigen risico is in twee jaar tijd verdubbeld. ‘We leiden daaruit af dat veel mensen moeite hebben om het bedrag te betalen’, zegt VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren.
VGZ ziet betalingsregelingen verdubbelen
Foto: iStock

VGZ liet TNS NIPO onderzoek doen naar effecten van het eigen risico. Uit het onderzoek komt naar voren dat 18 procent van de Nederlanders wel eens zorg uitstelt of mijdt. 47 procent van deze groep doet dit vanwege het eigen risico. VGZ acht het daarom niet verstandig het eigen risico volgend jaar wettelijk te verhogen van 375 naar 385 euro.

Uitstellen zorg

Bijna een op de vijf (18 procent) geënquêteerden zegt sinds 1 januari van dit jaar wel eens zorg te hebben uitgesteld of gemeden. Jongeren (18 t/m 34 jaar) geven vaker (23 procent) aan dan ouderen (11 procent) dat zij dit jaar soms zorg hebben uitgesteld of gemeden. Van de personen die zorg hebben uitgesteld, geeft het grootste deel aan dat het hierbij ging om huisartsbezoek. Andere vaak genoemde antwoorden zijn ‘zorg bij een specialist in het ziekenhuis’ en ‘medicijnen op recept’. De meest gegeven reden om zorg uit te stellen of te mijden, is: ‘Ik vind dat dit mij te veel geld kost/ik wou het eigen risico uitsparen’. Dit antwoord wordt gegeven door 47 procent van de respondenten. Op de tweede en derde plaats staan redenen die met de ernst van de klachten te maken hebben. De top vier van meest gegeven antwoorden wordt gecompleteerd door het antwoord ‘ik kon het niet betalen’. 17 procent van de groep noemt deze reden.

Betalingsregeling

De cijfers van VGZ laten zien dat het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt in twee jaar is verdubbeld tot 250.000 mensen. Verschuren: ‘Wij bieden de regeling aan zonder rente en maken er reclame voor. Het is ook niet altijd nood, maar een verdubbeling is wel een signaal dat mensen moeite hebben om het bedrag in een keer te betalen.’ Verschuren legt uit dat voor veel mensen de zorgpremie een voorzien en controleerbaar bedrag is. Het grootste deel dat een betalingsregeling vraagt, wordt geconfronteerd met een onverwachts bedrag dat zij niet hebben ingecalculeerd. ‘Zeker bij mensen die voor een maximaal eigen risico hebben gekozen, kan 875 euro er behoorlijk in hakken. Het zijn vaker jongeren die het eigen risico opschroeven. Zij zijn gezond en verwachten geen zorg nodig te hebben.’ Hoewel betalingsregelingen volgens Verschuren niet per se een probleem vormen, is het wel een onwenselijke ontwikkeling. ‘Uiteindelijk willen we niet dat mensen calculerend bezig zijn met zorg. Een drempel is goed, kostenbewustzijn ook, maar het mag niet doorschieten naar angst om zorg te consumeren.’

Verhoging onverstandig

VGZ vindt het daarom niet verstandig dat het verplichte eigen risico volgend jaar verder omhoog gaat van 375 naar 385 euro. ‘Mensen stellen zorg uit door de hoogte van het eigen risico. Dat verergert in veel gevallen de klachten en het leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten’, aldus bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van VGZ. ‘Daarnaast ontbreekt het maatschappelijk draagvlak voor een verdere verhoging van het eigen risico’. Uit het onderzoek blijkt dat er wel publieke steun is voor een eigen risico van rond de 200 euro per jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.