Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

De hoge vergoeding van niet gecontracteerde zorg belemmert een effectieve zorginkoop. Dat stelt Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van de Ven zegt dit tijdens zijn afscheidsrede aankomende vrijdag in Rotterdam.
‘Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

Van de Ven pleit ervoor de hoge vergoeding af te schaffen en een wettelijk bepaalde minimumvergoeding in te voeren. Hij denkt aan een vergoeding van vijftig procent.

Hinderpaalcriterium

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht hun verzekerden een zodanig hoge vergoeding te geven dat er voor hen geen belemmering is om naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders te gaan. Dit is het zogeheten hinderpaalcriterium. In de praktijk ligt deze vergoeding tussen de zeventig en tachtig procent.  De rest van de rekening betaalt de patiënt zelf. Tijdens rechtszaken is een vergoeding van vijftig procent als hinderpaal gekwalificeerd.

Zorgverleners

Van de Ven is van mening dat zo'n hoge vergoeding een effectieve zorginkoop belemmert en daarom zo snel mogelijk afgeschaft moet worden. Hij vraagt zich af waarom zorgverleners nog contractueel een prijs afspreken met een verzekeraar als de vergoeding zonder contract zo hoog is. De wettelijk bepaalde minimumvergoeding voor niet-gecontracteerde zorg moet zo laag zijn dat de meeste verzekerden in de regel geen gebruik maken van niet-gecontracteerde zorg.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

7 reacties

 • Rannie

  Oooohhhh wat word ik toch moe van zo'n iemand als meneer Wijnand van de Ven. Ik werk als zelfstandig gevestigde mondhygiënist(e) in mijn eigen praktijk én in Donksbergen met mensen met een beperking. Als ik op de centen "moet" letten, dan is er niemand meer met een "goede bek met tanden"......Je levert goed werk of niet en daarom moeten we ook allerlei cursussen volgen...wat dat niet kost!!!pffft
  Iedereen moet de kans krijgen om een goed (echt)gebit te hebben. Mensen die dat niet willen gaan toch al niet naar tandarts of mondhygienist. En kijk eens wat er gebeurd als mensen steeds meer zonder eigen tanden moeten leven.
  Kunnen niet meer goed kauwen, slikproblemen, speekselproblemen etc..praten is niet meer als voorheen.
  ik vind kwaliteit veel belangrijker dan de regeltjes van de verzekering, ik heb dan ook met geen enkele maatschappij een contract, en dat bevalt ons allemaal (patiënten en ik)
  bijzonder goed.

 • Paulus

  Waarom wil deze man langs deze weg de macht van de zorgverzekeraars tov de zorgaanbieders nog verder vergroten. Prijs is al het belangrijkste inkoopcriterium, van kwaliteit hebben verzekeraars nog nooit gehoord. Het gaat ze alleen om verdere schadelastbeperking.

 • robocop2

  Wat een idioot idee. Verzekeraars zijn meestal alleen geïnteresseerd in de kosten, niet in het welzijn van de patiënt. Zorgverleners zonder contract leveren vaak betere zorg dan gecontracteerde zorgverleners omdat ze veel meer tijd hebben om daadwerkelijk aan de patiënt te besteden. Gecontracteerde zorg moeten hun tijd verdoen met het ophoesten van allerlei administratieve lijstjes.
  Het voorstel van deze meneer maakt tevens een einde aan de vrij artsen keuze. De verzekeraar bepaalt dan de zorgverlener waar je naar toe gaat. Dit is meestal de goedkoopste, niet de beste.

 • D. Mulder

  Hij vraagt zich af waarom zorgverleners nog contractueel een prijs afspreken met een verzekeraar als de vergoeding zonder contract zo hoog is.

  Dus met een 10 tot 20% minder lager tarief kan de zorg ook wel geleverd worden? In welke wereld leeft deze man?

 • Simon de Waal

  Niks aan toe te voegen, Treg.

 • Treg

  Als deze mijnheer niets meer te zeggen heeft dan dit in deze kritische fase dan is afscheid geen gek idee.....

 • P. van Zanten

  Dus via een slinkse truc de vrije zorgaanbiederkeuze alsnog om zeep helpen? En dat terwijl zorgverzekeraars zelf bekennen nauwelijks in te kopen op kwaliteit, voornamelijk op prijs? En dat moet een hoogleraar sociale ziektekostenverzekering zijn?

Of registreer u om te kunnen reageren.