Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gasunie haalt contract weg bij VGZ

Volgens Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis, is het voor het eerst in Nederland dat een grote werkgever zich via een collectief contract bemoeit met de zorginkoop.
Ondertekening-contract450_iStock.jpg
foto:i-stock

Zorginkoop
De Nederlandse Gasunie heeft zijn collectieve contract bij Coöperatie VGZ weggehaald en ondergebracht bij Avéro/Achmea. Volgens de Gasunie gaat het om drie tot vierduizend werknemers. Als reden geeft de Gasunie dat VGZ op 10 december nog in onderhandeling was met vijf ziekenhuizen in het noorden.

Deadline
Gasunie heeft VGZ vervolgens een deadline gesteld voor de afronding van de contractering teneinde de medewerkers voldoende tijd te geven voor het maken van hun keuze voor een zorgverzekering. Dat lukte niet, VGZ sloot op 18 december pas de laatste contracten met onder andere het Martini Ziekenhuis.

Gasunie
Arjan den Broeder, insurance manager van de Nederlandse Gasunie: ‘Het heeft ons verbaasd dat VGZ op 10 december nog in onderhandeling was met vier a vijf noordelijke ziekenhuizen, waar onder het UMCG en het Martini Ziekenhuis. Wij willen op tijd zekerheid kunnen bieden aan onze medewerkers. Dat was op dat moment niet mogelijk.’

VGZ
VGZ reageert in eerste instantie: ‘Het contract van de Gasunie is met zo’n vierduizend verzekerden niet zo'n groot contract voor ons.’ Volgens de woordvoerder heeft de beslissing van de Gasunie geen invloed gehad op de onderhandelingen. Wel vindt VGZ het jammer dat de Gasunie die beslissing heeft genomen.

Martini Ziekenhuis

In het Martini Ziekenhuis ging het contract met VGZ over 25.000 verzekerden. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: ‘De contractering is dit jaar een zeer moeizaam proces geweest. Ik zou onze patiënten uiteindelijk hebben geadviseerd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, dat heb ik ook tegen VGZ gezegd.’

Contractering
Volgens Feenstra was VGZ de enige zorgverzekeraar die verzekerden niet vooraf de garantie gaf dat er geen consequenties voor hen zouden zijn als het Martini Ziekenhuis niet zou worden gecontracteerd. Daardoor liepen zij nog steeds het risico 25 procent van de behandeling zelf te moeten betalen. 

Vasthoudend
In een nagekomen reactie laat VGZ weten wel degelijk iets te hebben bereikt door vasthoudend te zijn in de onderhandelingen met het Martini Ziekenhuis: 'Onze inzet is altijd geweest om er uit te komen, maar niet tegen elke prijs. Aan individuele klanten en collectieve contracthouders hebben we desgevraagd gemeld nog even geduld te hebben. Met goed resultaat: ook het Martini ziekenhuis is met de prijs gezakt en dat is in het belang van al onze verzekerden.'

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.