Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer: NZa moet kunnen ingrijpen in contracteerproces

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Tweede Kamer wil dat de NZa kan ingrijpen als de zorgcontractering stokt. De NZa ziet nadelen van een wettelijke deadline voor het contracteerproces.
1
Foto: Fotolia

Ziekenhuiszorg

Afgelopen dinsdag hebben de Tweede Kamerleden unaniem een motie aangenomen waarin zij de minister vragen onderzoek te doen naar de contractering medisch specialistische zorg 2015. Een groot deel van de contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen was op 19 november nog niet rond. Dit heeft geleid tot onduidelijkheid bij verzekerden en heeft hen belemmerd in hun keuze voor een nieuwe polis. De Kamerleden willen weten waarom de deadline niet is gehaald. Ze vragen ook om uitbreiding van het instrumentarium van de NZa om op te kunnen treden in het contracteerproces. 

Contracteerproces
Minister Schippers gaat in een Kamerbrief van 18 januari al even op het onderwerp in: ‘Als toezichthouder heeft de NZa bij de contractonderhandelingen niet een directe rol. Het is aan de zorgverzekeraar te bepalen met welke zorgaanbieder hij een contract sluit. Er bestaat contractvrijheid tussen partijen. Voor het contracteerproces bestaat geen wettelijke deadline.’

NZa
De NZa laat bij monde van een woordvoerder weten nadelen te zien bij een wettelijk verplichte deadline voor het afsluiten van zorginkoopcontracten: ‘Een ziekenhuis kan het verloop van de onderhandelingen traineren tot vlak voor de deadline, of hele hoge tarieven vragen. Dat komt uiteindelijk terug in de tarieven waardoor patienten de consequenties ervan ondervinden.’

19 november
Er is geen wettelijke verplichting voor zorgverzekeraars om de contractering te hebben afgerond voor 19 november. De NZa-woordvoerder: ‘We willen niet dat de contractering vervolgens een jaar lang vast zit. Er moet ruimte overblijven om op een later moment bijvoorbeeld een nieuwe zorgaanbieder te kunnen contracteren.’ Het is ook niet de bedoeling dat de NZa in de onderhandelingen treedt tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Tenzij er patiëntenstops optreden, zoals het geval was bij de transgenderzorg in het VUmc , in 2014. Toen greep de NZa wel in.

Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars zijn verplicht uiterlijk op 19 november op hun website te vermelden welke polissen zij aanbieden tegen welke prijs,  welke zorgaanbieders op dat moment zijn gecontracteerd en wat voor gevolgen dat heeft voor de vergoeding van zorg. Zorgverzekeraars zijn tevens verplicht deze toezeggingen na te komen. De NZa zegt tot nu toe geen aanwijzigingen te hebben gehad van eventuele misleidende  informatie. Wel maakte de verkorting van de doorlooptijd van dbc’s de zorgcontractering het afgelopen jaar lastig.

Nieuwe regels
Sinds dit jaar zijn zorgverzekeraars verplicht om voor 1 april hun inkoopcriteria bekend te maken. Hierop ziet de NZa wel toe. Deze regels voor transparantie maken deel uit van de Good Contracting Practices die zijn opgesteld door de NZa.

CBb
Onlangs besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat het onderzoek naar informatievoorziening door zorgverzekeraars ongeldig was. De NZa had dit onderzoek niet mogen uitbesteden aan TNS Nipo. Een tegenslag voor de NZa: ‘Wij wisten dit niet. We hadden het onderzoek juist uitbesteed vanwege de ervaring die TNS Nipo heeft met het inzetten van mistery-callers.’ De NZa zegt serieus lering te willen trekken uit het onderzoek en de wijze waarop het is uitgevoerd. Of de zorgautoriteit dit jaar weer een dergelijk onderzoek laat uitvoeren, is niet zeker: ‘Het is wel duidelijk dat de informatievoorziening nog te wensen over liet. Dat vinden overigens ook de zorgverzekeraars.’ 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.