Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schoentechnici trekken aan kortste eind

Het eerste kort geding tegen Zilveren Kruis is verloren door het orthopedisch schoenbedrijf dat de zaak had aangespannen. Hiermee zijn ook de andere schoentechnici in het ongelijk gesteld.
orthopedie.schoenen.foto carina van aartsen.jpg
foto: Carina van Aartsen

Op 30 december verscheen de uitspraak in de eerste van de negen rechtszaken die orthopedisch schoentechnici hadden aangespannen tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

In totaal hadden orthopedisch schoentechnici negen rechtszaken aangespannen omdat zij niet bij de voorlopige gunning zaten en dus de komende twee of drie jaar kunnen fluiten naar een contract met Zilveren Kruis.

Zorginkoop
Schoentechnisch bedrijf Eslin is in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van bijna 1500 euro aan proceskosten. Het eenmansbedrijf levert al sinds 1996 orthopedische schoenen aan verzekerden van Zilveren Kruis en is nu uitgesloten bij de laatste zorginkoopronde.

Bezwaar
De rechter verwijt Eslin onder andere dat deze niet tijdig bezwaar heeft aangetekend tegen de procedure terwijl Zilveren Kruis hiervoor duidelijk een datum en tijdstip had gesteld. Zilveren Kruis mag volgens de rechter vasthouden aan de eigen inkoopprocedure die voor de komende twee jaar tot gevolg heeft dat vijftien procent van de orthopedisch schoenbedrijven geen contract meer zullen krijgen.

De uitspraak geldt meteen ook voor alle andere orthopedische schoenbedrijven die een rechtszaak hadden aangespannen tegen Zilveren Kruis.Voor sommige bedrijven betekent dit een bedreiging in hun voortbestaan.

Aanbesteding
Omdat Zilveren Kruis als zorgverzekeraar geen aanbestedende dienst is in de zin van de aanbestedingswet, gelden de aanbestedingsregels niet. Dat houdt ook in dat Zilveren Kruis niet verplicht is zich te houden aan de eisen voor een transparant verloop van de aanbestedingsprocedure.

Transparant
Claudia Beers, woordvoerder van branchevereniging NVOS-orthobanda is erg teleurgesteld: ‘In feite suggereert de rechter dat je je recht verspeelt op het moment dat je niet voor de datum van inschrijving formeel protest hebt aangetekend. Eigenlijk moet je al een zaak beginnen voordat je je inschrijft, terwijl protocollen op dat moment nog ontwikkeld moesten worden en de tarieven nog moesten worden vastgesteld. Discussie met Zilveren Kruis was niet mogelijk want alle communicatie moest verlopen via een digitaal portal.’

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis laat het volgende weten: 'Met deze inkoopprocedure hebben we met de kwaliteitscriteria die nu voor handen zijn, een eerste stap gezet en ook een reële prijs voor onze verzekerden kunnen afspreken. Met de honderd gecontracteerde leveranciers willen we graag de komende twee jaar samenwerken om onze verzekerden goede schoenenoplossingen aan te meten. Met de branche, NVOS Orthobanda en verzekerden willen we daarnaast werken aan meer transparantie in de kwaliteit en klanttevredenheid.'

Of registreer u om te kunnen reageren.