Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Substitutie lijkt ggz duurder te maken

Stef van Delft
In drie Nederlandse regio’s is sprake van een verschuiving van dure specialistische ggz-zorg naar de goedkopere basis-ggz. Toch lijken de totale behandelkosten binnen de ggz te stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Plexus.
monies400.jpg

In de regio’s Friesland, Zuid-Limburg en Utrecht en omstreken stijgt vanaf 2014 het aantal patiënten bij zowel de POH GGZ als bij de generalistische basis-ggz. Het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz daalt. Deze ontwikkeling komt overeen met de wens tot substitutie: duurdere ggz-zorg inruilen voor de goedkopere basiszorg. Toch stijgen in deze regio’s de totale behandelkosten voor alle drie de sectoren, dus ook voor de specialistische ggz.

Duurder
Dat de totale kosten van de POH-GGZ zijn gestegen is te verklaren door de hogere patiëntenaantallen en door de groei van het aantal POH’s-GGZ. Een soortgelijke verklaring geldt voor de gestegen kosten van de generalistische basis-ggz: daar is sprake van meer patiënten die bovendien voor een deel kampen met een zwaardere problematiek.
Maar dat de totale kosten van de gespecialiseerde ggz ook stijgen, stelt de onderzoekers voor een raadsel. Karin Lemmens, senior manager bij KNMP Plexus: ‘We zien in de gespecialiseerde ggz een daling van het aantal patiënten, terwijl de totale kosten stijgen. Dat betekent dat de kosten per patiënt daar fors hoger zijn geworden. We moeten echter voorzichtig zijn met conclusies, omdat we tot nu toe nog niet over alle gegevens beschikken.’

Slag om de arm
De ‘Monitor Generalistische Basis GGZ’ die KPMG Plexus in opdracht van het ministerie van VWS heeft samengesteld, geeft als mogelijke verklaringen voor de onverwachte kostenstijging in de specialistische ggz: de gestegen tarieven, toegenomen kosten door ambulantisering van klinische zorg en een naijleffect van nog niet afgesloten DBC’s. Maar omdat niet alle gegevens van zorgaanbieders uit de drie regio’s konden worden meegenomen, houden de onderzoekers een forse slag om de arm. In juni komt het onderzoeksbureau met nieuwe cijfers naar buiten. ‘Tegen die tijd hebben we een eerste overzicht van de landelijke ontwikkelingen’, zegt Karin Lemmens.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.