Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Winter: ‘Als dit salaris niet mag, pas ik het neerwaarts aan’

Ziekenhuisbestuurder Loek Winter is niet alleen bestuurder van het Slotervaartziekenhuis maar ook van de MC Groep. De salarissen van beide bestuursfuncties komen individueel niet boven de Normering Topinkomens (WNT) uit maar bij elkaar opgeteld wel. Kan dit door de beugel?
loekwinter400.jpeg

In een brief aan Kamerleden Lea Bouwmeester en John Kerstens (PvdA) die gisteren is verschenen, beantwoordt minister Edith Schippers (VWS) vragen over de inkomens van het bestuur van het Slotervaartziekenhuis en de MC Groep. Bestuurders Loek Winter en Willem de Boer van het Slotervaartziekenhuis verdienen in 2014 136.280 euro met een deeltijdfactorpercentage van 75 procent. Bij de MC Groep, waaronder het MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten vallen, ontvangen de heren 145,422 euro voor een deeltijdfactorpercentage van 77 procent. De hamvraag luidt: ‘Zijn deze betalingen over 2014 van bij elkaar zo’n 281.702 euro per persoon, met een deeltijdfactorpercentage van ongeveer 150 procent, conform de WNT?’

CIBG
De minister geeft in haar brief niet direct antwoord op de vraag, maar verwijst naar de externe toezichthouders. ‘Of in deze specifieke casus sprake is van ontduiking van de WNT is ter beoordeling van de toezichthouder.’ Dat is in dit geval het CIBG. Die toezichthouder laat desgevraagd weten dat er inderdaad onderzoek loopt naar deze constructie, maar dat hangende het onderzoek nog geen uitspraken worden gedaan.

Reactie Winter
Loek Winter zelf reageert door te stellen dat de constructie uitvoerig is getoetst door accountants en gewoon door de beugel kan. ‘Het is natuurlijk uniek omdat er verder geen bestuurders zijn die meerdere ziekenhuizen besturen. We hebben het hier overigens niet over salaris maar over prestatiebeloningen en beschikbaarheidsbeloningen. We hebben het niet alleen door onze huisaccountants laten toetsen maar ook door het ministerie van VWS zelf. En uit die toetsen komt naar voren dat het allemaal klopt volgens de regels van de WNT. Als nu blijkt dat het van de nieuwe WNT-2 niet mag, dan passen we het naar beneden aan. Wij houden ons namelijk te allen tijde aan de wet. Dus als uit een verdere wetsevaluatie zou blijken dat het toch niet mag, dan passen we het neerwaarts aan.’

Of registreer u om te kunnen reageren.