Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Fraude met zorgbudgetten van gevangenen

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat een stichting in Emmen fraude heeft gepleegd met zorgbudgetten van gedetineerden.
geld.vergrootglas.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De stichting declareerde zorg voor mensen die daar geen gebruik van maakten omdat ze in de gevangenis zaten. Het OM schat het bedrag van de zorgfraude op enkele honderdduizenden euro's.

Pgb's
De stichting in Emmen biedt ondersteuning, begeleiding, dagbesteding en woonruimte aan cliënten met een psychiatrisch verleden, een verstandelijke beperking. In sommige gevallen gaat het om ex-gedetineerden. Deze zorgverlening gebeurt op basis van een pgb. Het OM vermoedt dat de stichting een hoger bedrag aan pgb’s heeft gedeclareerd dan in werkelijkheid aan zorg is geleverd. Zo zouden er onder andere pgb-gelden zijn gedeclareerd voor cliënten die geen zorg meer ontvingen, omdat zij tijdelijk gedetineerd waren. Daarnaast zou er geld worden witgewassen. 

Vuurwapens
Dinsdag deed de recherche van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid invallen op adressen van de Drentse stichting en bij twee bestuurders en een cliënt. Op twee plaatsen werden in totaal tien vuurwapens, twee stroomstootwapens en munitie gevonden. Er is beslag gelegd op twee vakantiehuizen, een bedrijfspand, twee auto's, een motor en tientallen horloges. De secretaris van de stichting is aangehouden voor vuurwapenbezit. Hij is na verhoor vrijgelaten.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.