Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënten onwetend bij verwijzing door huisarts’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële gevolgen als de huisarts verwijst naar een specialist. Dat zegt Independer.
portemonnee.leeg.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het speelt vooral bij kleine behandelingen die de huisarts niet zelf kan of wil uitvoeren, terwijl dit wel mag. Zo gingen vorig jaar ruim 22 duizend vrouwen naar een specialist voor het laten inbrengen van een spiraaltje. De gemiddelde kosten voor die ingreep liggen op 335 euro. Independer baseert zich op tarieven die zorgverzekeraar CZ onlangs bekend maakte.

Kleine ingrepen
De meeste huisartsen kunnen veel eenvoudige ingrepen zelf verrichten, zoals het plaatsen van een spiraaltje, een aambeienbehandeling of het verwijderen van een bultje in het ooglid. De zorgverzekeraar neemt de kosten hiervoor volledig voor zijn rekening. Maar niet iedereen kan bij zijn eigen huisarts terecht voor dit soort ingrepen. Verwijst de huisarts naar een specialist, dan kunnen de tarieven van dit soort ingrepen oplopen tot wel 500 tot 600 euro. Voor de patiënt is het vaak onduidelijk of hij keus heeft tussen een andere huisarts of een specialist.

Huisarts
Independer vindt dat huisartsen duidelijker moeten aangeven welke kleine behandelingen zij wel en niet kunnen verrichten. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: ‘Als een huisarts niet kan of wil behandelen behoort hij de patiënt goed te informeren over welke opties er zijn. Zo moet een patiënt ervoor kunnen kiezen om naar een andere huisarts te gaan, waar hij de behandeling alsnog kosteloos kan ondergaan. Maar patiënten moeten ook bewust kunnen kiezen om juist wel naar een specialist te gaan, bijvoorbeeld omdat de ingreep meer risico met zich meebrengt of de betreffende specialist veel ervaring heeft.’

Behandeltarieven
De exacte specialistentarieven voor kleine behandeling lopen flink uiteen en zo kunnen patienten flink op kosten worden gejaagd, vindt Independer. Zo lopen de kosten voor het inbrengen van een spiraaltje gemiddeld 335 euro, in sommige gevallen moet de patiënt 580 euro neertellen voor deze ingreep. Ziekenhuizen geven de behandelkosten vrijwel nooit vooraf op, zodat de patiënt pas achteraf weet wat hij moet betalen. Volgens Independer kost de gang naar de specialist onwetende patiënten jaarlijks miljoenen euro’s.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.