Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGZ Nederland: ‘De ambulantisering stagneert’

Redacteur Zorgvisie
De ambulantisering van de geestelijke gezondheidszorg stagneert. Er zijn te veel knelpunten die verdere ontwikkeling van de beddenafbouw in de weg staan, schrijft Jacobine Geel GGZ Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Ambulant-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De brancheorganisatie stuurt de brief voordat de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van VWS behandelt. GGZ Nederland wil voor de behandeling aandacht vragen voor knelpunten die goede geestelijke gezondheid volgens de organisatie in de weg staan. Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende substitutie van klinische ggz naar ambulante zorg en stromen patiënten niet door van de zorgverzekeringswet (Zvw) naar de Wmo. De druk op zowel de klinische ggz als de ambulante zorg is daardoor te hoog, zegt de brancheorganisatie.

Gevolgen langzame ambulantisering
Doordat er te weinig ambulante zorg is, komen patiënten met een zwaardere zorgvraag in de klinieken terecht. Omdat er ook na de behandeling te weinig ondersteuning thuis is, houden deze patiënten de bedden langer bezet. Ook in de basis-ggz komen meer cliënten binnen met complexere problemen, schrijft Geel in de brief. ‘Huisartsen voelen zich soms onvoldoende bekwaam om de begeleiding van stabiel chronische ggz-patiënten op zich te nemen, maar kunnen vanwege de wachttijden niet doorverwijzen naar specialistische ggz.’ Een oproep aan Intensive Home Treatment (IHT) of FACT-teams is tevergeefs, merken de artsen volgens de GGZ Nederland. Cliënten vallen daardoor tussen wal en schip.

Oplossingen om ambulantisering te versnellen
Om dit op te lossen wil GGZ Nederland het Macrobeheersinstrument inzetten om ondercontractering te ondervangen. ‘En daarmee als ministerie van VWS de garantie af te geven dat het beschikbare macrokader volledig wordt ingezet in de curatieve ggz.’ Ook wil de brancheorganisaties dat er al in 2017 wordt geanticipeerd op het feit dat de kaderruimte voor groei in de Zvw te beperkt is en moeten er structurele oplossingen komen die de continuïteit van zorg garanderen als cliënten van het ene bekostigingssysteem naar het andere gaan. Tenslotte hoopt GGZ Nederland op een Plan van aanpak Ambulantisering, waarin zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten onder leiding van het Rijk samenwerken met zorgaanbieders om de ambulante ggz-zorg uit te werken.

GGZ Nederland over verward gedrag
Geel schrijft in de brief ook dat GGZ Nederland bereid is om te zoeken naar een alternatieve manier om mensen met verward gedrag op te vangen. Maar de 30 miljoen extra die het ministerie per jaar wil vrijmaken vanaf 2017 is volgens de organisatie niet genoeg. ‘Voor een sluitende 24/7 aanpak is structureel 140 miljoen extra nodig’, schrijft Geel. De partijen in de ggz denken over een nieuwe oplossing, maar komen er niet uit hoe die gefinancierd moet worden. GGZ Nederland pleit voor financiering op basis van beschikbaarheid, in plaats van per incident.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Trage doorstroom naar ambulant heeft ook te maken met de cultuur binnen de RIBW instellingen; wat is de norm en doelstelling? De client doorloopt alle begeleidingsvormen naar mate van afhankelijkheid met zomin mogelijk zorg? Dan verandert er uiteindelijk niet veel.
    Wanneer de maatschappelijke norm zelfstandig wonen, werken en leren is, is de bejegening in beginsel anders en dichterbij de burger. De weg naar wonen en zorg scheiden ligt dan open. Van patiënt- en client denken naar mens denken. Focus komt dan als vanzelfsprekend meer ambulant te liggen; bij het 'gewone' wonen, werken en groeien…
    Het valt me op dat de branche op een plan hoopt vanuit het Rijk. Begrijpelijk omdat de hele keten een stap moet zetten. Er ligt mijn inziens een een schone taak voor de brancheorganisatie 2017-20120 om zelf visie te initieren en te lanceren, als brugfunctie tussen het Rijk, de stakeholders en het werkveld. Niet mee bewegen, maar zelf richting bepalen en vanuit daaruit werven en verbinden…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.