Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuis Amstelland kampt met miljoenenverlies

Miljoenenverliezen over 2015 en 2016 noodzaken het ziekenhuis tot radicale maatregelen. Sinds maart staat het ziekenhuis onder bijzonder beheer van de Rabobank.
Amstelland-fc-met-aangenaam-dichtbij.jpg

Interimbestuurder Ad Huijsmans vindt dat eigenlijk wel prettig: ‘Daardoor zijn de lijnen kort en kunnen we de financiële situatie goed in de gaten houden.’ 

Bank denkt mee
De Rabobank heeft meegedacht over de herstructuringsplannen en heeft Huijsmans fiat gegeven zijn nieuwe koers voor het ziekenhuis uit te zetten. Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen verloor vorig jaar 3,1 miljoen euro op een omzet van ruim 99 miljoen euro. De exploitatieverliezen over de eerste helft van 2016 zijn aanmerkelijk en zullen ook eind dit jaar voor rode cijfers zorgen. De solvabiliteit van het ziekenhuis is al jaren laag. Daar gaat Huijsmans wat aan doen: ‘We starten bij 10,4 procent. Over een aantal jaren moet dat 20 procent zijn.’

Zorgverzekeraars
Er is al langer sprake van verlies. Volgens Huijsmans zijn de verliezen jarenlang gemaskeerd geweest. 'De tarieven van Ziekenhuis Amstelland liggen over de hele breedte lager dan het landelijk gemiddelde. Terwijl we wel de hoogste productie per zorgverlener van Nederland hebben.' Dus is het ziekenhuis druk doende om betere tarieven uit te onderhandelen. Met een aantal verzekeraars is dat gelukt, zoals Menzis en Zorg & Zekerheid. Meer namen wil Huijsmans niet noemen, maar hij zegt wel dat VGZ vooralsnog niet van zins is meer te betalen. 

Overproductie
Daarnaast viel de productie in 2015 tegen en zorgplafonds van een aantal verzekeraars werden niet volledig benut. Een contractueel vastgelegd productieplafond met twee zorgverzekeraars is met meer dan 1,6 miljoen overschreden. Dit heeft direct invloed gehad op het netto resultaat omdat er wel kosten zijn gemaakt. Het ziekenhuis is in overleg om de overproductie vergoed te krijgen.

Tegenvallers
Naast het operationele verlies kreeg het ziekenhuis meer tegenvallers te verwerken. De raad van bestuur voerde een afwaardering door van 2,1 miljoen euro op het onroerend goed. Fouten in declaraties tussen 2011 en 2013 leidden tot een onterecht ontvangen bedrag van 1,6 miljoen euro. Dit bedrag moest over 2012 en 2013 worden gecorrigeerd op het eigen vermogen. Eind 2015 heeft de raad van toezicht bestuurslid Hans Broertjes gevraagd zijn functie neer te leggen. In februari volgende bestuursvoorzitter Jacques Moors zijn voorbeeld. De relatie met de medische staf rammelde al langere tijd, zegt Huijsmans: 'De goede relatie tussen bestuur en medische staf kan op een gegeven moment verslechteren. In zo'n situatie worden er geen bestuurlijke besluiten meer genomen.'

Maatregelen
Ook bleek dat Ziekenhuis Amstelland jarenlang veel te duur had ingekocht. Huijsmans: 'Wij hebben daar dit jaar forse slagen in kunnen slaan. We hebben 10 procent lager ingekocht. Dat levert een besparing op die nu al voor 2,6 miljoen euro doorwerkt volgend jaar. Eind dit jaar verwacht ik dat dat bedrag nog omhoog is gegaan.'

Afstoten vastgoed
Huijsmans heeft drastische maatregelen genomen met betrekking tot het vastgoed. Het gebouw in Uithoorn is verkocht: 'Wij bezetten dat gebouw maar voor 20 procent. Nu het is verkocht en huren we het voor 20 procent weer terug.' Verder heeft het ziekenhuis belangen die het had in bedrijven afgestoten. Sinds 1 juli is het 50 procent aandelenbelang in Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland (MDCA BV) overgedragen aan de MC Groep. Deze verkoop was in 2015 gepland maar verliep aanmerkelijk moeilijker dan verwacht. Dit moet een structurele besparing opleveren van 1 miljoen euro op laboratoriumkosten. De NZa moet de overdracht overigens nog goedkeuren.
Op 1 november heeft het ziekenhuis alle aandelen verkocht in Eyescan Amstelland BV. Een schuld van 8,5 ton euro aan het ziekenhuis wordt in drie termijnen terugbetaald. Ten slotte is de raad van bestuur bezig om het belang in Coöperatie Langerhuize U.A. te vervreemden. Dit moet de financiële risico’s voor het ziekenhuis wegnemen.

Zelfstandig
Het ziekenhuis wil als zelfstandig basisziekenhuis verder gaan. De raad van bestuur heeft na uitgebreid onderzoek besloten dat het ziekenhuis zijn zelfstandige positie kan behouden doordat de vraag naar basiszorg tot zeker 2030 groot blijft. Ziekenhuis Amstelland profileert zich als ‘een professioneel, klein, flexibel en voordelig ziekenhuis met persoonlijke aandacht voor de patiënt’. Het ziekenhuis heeft een bovenregionale functie voor de Joodse bevolkingsgroep. Huijsmans ziet de toekomst positief tegemoet: 'Het ziekenhuis heeft nu een weliswaar zwak, maar solide fundament gekregen.'

Of registreer u om te kunnen reageren.