Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ACM: Meer onderzoek naar fusie AMC en VUmc

Redacteur Zorgvisie
Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen van een fusie tussen het Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc). Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Akkoord-iStock-400.jpeg
Foto: iStock

Uit het onderzoek concludeert de ACM ook dat de ziekenhuizen een vergunning moeten aanvragen voor de voorgenomen fusie. Hoewel er geen concurrentieproblemen zijn bij onderzoek en onderwijs, vindt de autoriteit dat nader onderzoek nodig is naar de ziekenhuiszorg. Beide ziekenhuizen leveren (hoog)complexe ziekenhuiszorg, dus bij een samenwerking wordt hun aandeel in deze zorg erg groot, aldus de ACM. Als ze een vergunning aanvragen voor een fusie, zal de autoriteit hier dan ook nader onderzoek naar instellen. ‘De ACM kijkt dan vooral naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe zorg voor patiënten en zorgverzekeraars. De ACM onderzoekt of er voor patiënten voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen. Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over deze fusie, omdat zij risico’s zien voor hun onderhandelingspositie. De ACM onderzoekt of zorgverzekeraars na de fusie nog goede inkoopafspraken voor hun verzekerden kunnen maken over prijs en kwaliteit.’

Dossier Concentratie en Netwerken Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Eén van de vele toezichthouders die de zorgsector rijk is, de ACM, heeft gisteren bekend gemaakt dat zij nader gaat onderzoeken of het AMC en de VU een vergunning nodig hebben om te gaan fuseren. Zij motiveert dit onder andere door te stellen "Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over deze fusie omdat zij risico’s zien voor hun onderhandelingspositie. De ACM onderzoekt of zorgverzekeraars na de fusie nog goede inkoopafspraken voor hun verzekerden kunnen maken over prijs en kwaliteit".
    Hier klinkt minst genomen in door dat het belang van de zorgverzekeraar een zelfstandige factor zou zijn voor de beoordeling van fusieplannen. Noch in de Mededingingswet, noch in de daarop de gebaseerde beleidsregels, noch in de Europese richtsnoeren voor horizontale fusies is voor een dergelijk uitgangspunt enige grondslag te vinden. Het is dan ook te hopen dat de ACM zich bij haar toetsing blijft beperken tot de wettelijke criteria. Het eigen belang van de zorgverzekeraar dient immers niet te worden vereenzelvigd of verward met dat van cliënten of de markt.
    Cees van de Sanden
    advocaat bestuurs- en gezondheidsrecht te Amsterdam

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.