Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Viersprong laat malaise achter zich

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
GGZ organisatie De Viersprong verwacht een omzetgroei van 15 procent in 2017. De financiële problemen van de afgelopen jaren zijn grotendeels overwonnen.
groeifotolia400.jpg

Dat zegt bestuursvoorzitter Roel Verheul. Het jaar 2016 zal worden afgesloten met een positief resultaat van ongeveer 300.000 euro na. Ook voor 2017 worden zwarte cijfers verwacht. De Viersprong is een landelijk werkende organisatie die is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis of een gedragsprobleem.

Gemeenten
‘We zien een enorme vraag naar onze zorg. De afgelopen drie jaar is onze omzet met een kwart gegroeid. Voor 2017 hebben we ook (iets) betere tarieven kunnen afspreken,” aldus Verheul. Er is bijvoorbeeld veel vraag vanuit gemeenten naar de MST-behandeling (Multi Systeem Therapie) die De Viersprong aanbiedt voor jongeren met psychiatrische problematiek die leidt tot schooluitval en/of crimineel gedrag. De behandeling herstelt het “opvoedkundige netwerk” rond de jongeren zodat ze niet uit huis geplaatst hoeven worden. ‘We werken met aantoonbare resultaten. Circa 85 procent tot 90 procent van de jongeren kan thuis blijven wonen of gaat weer naar school of naar werk,’ aldus Verheul.

Voorziening
Twee jaar geleden kwam De Viersprong financieel in de problemen. De organisatie kwam tot de ontdekking dat ze na de invoering van de DBC-systematiek in de GGZ  in de rode cijfers was gedoken. Ook vorig jaar is nog een verlies geleden van 2,6 miljoen euro op een totale omzet van ruim 25 miljoen. Door de aaneenschakeling van verliezen, holde het eigen vermogen uit, haalde de huisbank de teugels aan en moest het bestuur scherp sturen op de liquiditeit. ‘In 2015 hebben we een herstelplan geschreven en dat is uitgevoerd. Nu zijn we weer in control, ook al zijn we nog kwetsbaar door een negatief eigen vermogen,’ geeft Verheul aan. De schulden aan de banken zijn versneld afgelost door de verkoop van het vastgoed in Halsteren een paar weken geleden. De Viersprong heeft de gebouwen teruggehuurd. Verder lopen nog gesprekken met de zorgverzekeraars over de uitkomsten van het zogenoemde zelfonderzoek over de afgelopen jaren. Het gaat om zorg die wel is geleverd maar waarbij discussie is over de formele verantwoording. De Viersprong heeft hiervoor een voorziening getroffen.  

Voortschrijdend inzicht
In oktober heeft De Viersprong besloten om niet te fuseren met het grotere GGz Breeburg.  Verheul: ‘Uit voortschrijdend inzicht bleek dat we ons staande kunnen houden in de nieuwe marktverhoudingen. De voordelen van een fusie wegen niet op tegen de nadelen. Nu blijven we een kleine slagvaardige organisatie.’

Dossier Geestelijke Gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.