Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nefarma wil nader onderzoek sponsorgelden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Nefarma, vindt dat nader onderzoek nodig is naar het eventuele verband tussen betalingen aan artsen en hun voorschrijfgedrag.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: fotolia

Medisch specialisten schrijven vaker en meer dure medicijnen voor als ze zijn gesponsord door de producenten van deze geneesmiddelen. De Volkskrant publiceerde gisteren de resultaten van een eerste onderzoek.

Diabetes
De krant geeft het voorbeeld van diabetesmedicijn Toujeo van farmaceut Sanofi in de afgelopen twee jaar. Van de gesponsorde artsen schrijft 52 het middel voor, tegen 19 procent van de artsen die geen sponsorgelden ontvingen. Eenzelfde resultaat, zij het in mindere mate, is zichtbaar bij cholesterolverlagers Repatha (Amgen) en Praluent (Sanofi) en bij diabetesmiddel Tresiba (Novo Nordisk).

Nefarma
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen benadrukt dat dit onderzoek geen sluitend bewijs levert voor beïnvloeding, maar neemt het signaal serieus. Tegelijkertijd stelt de Vereniging dat een goede samenwerking tussen artsen, universiteiten, ziekenhuizen en geneesmiddelenontwikkelaars essentieel is, om effectieve nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen waar iedereen baat bij heeft. Hiervoor gelden duidelijke en toetsbare regels. Verder is het belangrijk dat artsen bij de introductie van een nieuw geneesmiddel goede voorlichting en informatie krijgen.

Voorkeuren
Nefarma wijst op de verantwoordelijkheid die artsen hebben. ‘Artsen hebben voorkeuren voor bepaalde geneesmiddelen, op basis van hun professionele inzicht en ervaring. Ook ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een rol. Wanneer zij mogelijk afwijkend voorschrijfgedrag zien, kunnen ze artsen vragen of daar een goede verklaring voor is.’

Transparantieregister
Verder benadrukt de Vereniging dat er sinds de komst van het Transparantieregister, in 2012, ‘meer helderheid is dan ooit’ over financiële banden tussen artsen en bedrijven. De stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) ziet toe op een goede naleving van de spelregels inzake de samenwerking.

VGZ
Zorgverzekeraar VGZ deed samen met De Volkskrant onderzoek naar het voorschrijfgedrag van artsen bij vier nieuwe geneesmiddelen. Zij zochten naar een verband tussen sponsorgeld dat is ontvangen  van farmaceuten en de mate van voorschrijven van het medicijn. De Volkskrant en VGZ noemen de verschillen significant, maar zeggen dat dit niet meteen inhoudt dat er nu hard bewijs is voor beïnvloeding door middel van sponsorgelden. Een woordvoerder van de Federatie van Medisch Specialisten suggereert in de Volkskrant dat wellicht meespeelt dat de gesponsorde artsen toevallig meer complexe patiënten onder behandeling hebben. De gegevens van VGZ wijzen daar echter niet op. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.