Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Therapie bij verslaving levert miljoenen op’

Redacteur Zorgvisie
Cognitieve gedragstherapie bij mensen met een alcohol- of cannabisverslaving levert de samenleving miljoenen euro’s op. Dat stelt het RIVM, dat in opdracht van het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland onderzoek deed naar dit onderwerp.
Fotolia-overschot400.jpg
Foto: Fotolia

Over een periode van 10 jaar, levert cognitieve gedragstherapie bij alcoholverslaafden 10.000 tot 14.000 euro per persoon op, blijkt uit het onderzoek. Die baten komen vooral voort uit het feit dat er minder ziekte en sterfte is, de cliënten een betere kwaliteit van leven hebben en de arbeidsproductiviteit hoger is. Daarnaast zijn er minder verkeersongevallen en is er minder kwaliteit als mensen worden behandeld, daardoor worden politie en justitie minder ingezet. Het RIVM gaat uit van een stijging van 5000 cliënten met een alcoholverslaving per jaar, daardoor komen de baten van behandeling op 596 miljoen euro.

Therapie bij cannabisverslaving
Ook bij mensen met een cannabisverslaving loont cognitieve gedragstherapie, stellen de onderzoekers. Over een periode van 10 jaar levert de behandeling bij hen de samenleving 9700 tot 13.000 euro per persoon op. Als er elk jaar 750 of 1500 cliënten bij komen, betekent dit baten tussen de 85 en 170 miljoen euro. Ook bij hen komen de baten vooral voort uit het feit dat ze een verbeterde gezondheid en betere kwaliteit van leven hebben, zeggen de onderzoekers. Daarnaast is er minder schooluitval en hebben de mensen die succesvol behandeld zijn een hoger inkomen.

Meer therapie nodig
Het RIVM heeft in het onderzoek rekening gehouden met cliënten die voortijdig stoppen met de behandeling of achteraf terugvallen. Ook bij de meest voorzichtige berekeningen zijn de uitkomsten positief, melden de onderzoekers. Ze stellen daarnaast dat de baten nog hoger zouden uitvallen als meer mensen behandeld worden. ‘Een groot aantal mensen met alcohol- of cannabisstoornis wordt momenteel nog niet door de verslavingszorg bereikt. Enkele honderdduizenden zijn verslaafd aan alcohol en enkele tienduizenden jongeren aan cannabis’, schrijft het RIVM. ‘Het stigma op verslaving is groot en de drempel om gespecialiseerde hulp te zoeken is voor veel mensen hoog. Het onderzoek laat zien dat de samenleving erbij gebaat is als meer mensen de zorg weten te bereiken.’
Om dat te realiseren, moeten professionals geschoold worden die met potentiële cliënten in contact komen, adviseert het RIVM. Dat kunnen huisartsen, schoolartsen, wijkteams en medewerkers van de spoedeisende hulp zijn.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.