Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verboden samenwoners met zorgbehoefte te korten’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Samenwonende tweedegraadsbloedverwanten, zoals broers en zussen, en andere ongehuwd samenwonenden, mogen niet verschillend worden behandeld als één van hen zorgbehoevend is.
RechterVladislav Gajic Fotolia_54800668_Subscript400.jpg
Foto: fotolia

De Centrale Raad van Beroep heeft dit op 6 december 2016 geconcludeerd in zijn uitspraak.

Pgb
De zaak gaat over een zorgbehoevende bijstandsgerechtigde die samenwoont met haar zorgverlener. De vrouw die de rechtszaak heeft aangespannen, ontvangt een bijstandsuitkering voor een alleenstaande. Zij huurt een kamer bij iemand. Na enkele herseninfarcten wordt zij afhankelijk van een rolstoel. De vrouw krijgt een persoonsgebonden budget en huurt daarvoor haar ‘huisbaas’ in als verzorger. Conform de zorgovereenkomst wordt zijn salaris betaald uit het pgb. Volgens de gemeente voeren de twee echter een gezamenlijke huishouding. Daarom legt de gemeente hen de bijstandsnorm voor gehuwden op. Dit mag niet volgens de Raad.

Zorgbehoevend
De Raad heeft geoordeeld dat zowel samenwonende tweedegraadsbloedverwanten als andere ongehuwd samenwonenden, niet verschillend behandeld mogen worden als één van hen zorgbehoevend is. De zorgbehoevende vrouw kreeg inkomsten die hoger lagen dan de gehuwdennorm. Daarom had zij volgens de gemeente geen recht meer op een bijstandsuitkering. Zij vindt dit onrechtvaardig. In zijn uitspraak gaat de rechter hier in mee. Er is pas sprake van een gezamenlijke huishouding als twee personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben en zij blijk geven zorg te dragen voor elkaar ‘door middel van het leveren van een bijdrage in de kosten van de huishouding dan wel anderszins.’

Zorgverlening
De Raad concludeert dat er geen goede redenen zijn die deze ongelijke behandeling kunnen rechtvaardigen. Daarbij heeft de Raad ook oog gehad voor het feit dat in de huidige tijd deze zorg niet alleen wordt verleend door familieleden, maar ook regelmatig door anderen, met wie geen familieband bestaat.

Gemeente
De gemeente moet nu een nieuwe beslissing nemen en mag in dit geval niet uitgaan van een gezamenlijke huishouding. Tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep kunnen partijen nog wel cassatie instellen bij de Hoge Raad.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.