Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Den Helder blijft open

Locatie Den Helder van Noordwest Ziekenhuisgroep, voorheen het Gemini Ziekenhuis, blijft open en wordt versterkt. Dat is het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep. Hiervoor is wel nodig dat het ziekenhuis beschikbaarheidsgelden blijft ontvangen.
champagneistock400.jpg

‘Den Helder moet een toekomstgerichte voorbeeldlocatie blijven met een op de specifieke behoefte van de bewoners de Kop van Noord-Holland ingericht zorg’, schrijft de raad van bestuur vandaag. ‘Daarmee volgt zij het advies van de externe onderzoekscommissie die zich de afgelopen maanden gebogen heeft over de toekomst van het Helderse ziekenhuis. Ook het medisch stafbestuur van het ziekenhuis schaart zich volledig achter het advies. Het huidige zorgpakket in Den Helder blijft en wordt waar mogelijk uitgebreid.’

Cardiologie blijft
Het plan houdt in dat de cardiologische zorg in Den Helder beschikbaar blijft en dat de acute zorg wordt versterkt. Een klein deel topklinische zorg kan niet in Den Helder geboden worden en zal ook in de toekomst geconcentreerd worden op de locatie Alkmaar of in andere (academische) centra. Het locatieprofiel beweegt mee met de vraagontwikkeling en de innovatie van de ziekenhuiszorg: van een statisch profiel naar een dynamisch profiel. De huidige bedden van de afdelingen voor acute opname en ouderen worden verdeeld over 1 afdeling voor snijdende vakken en 2 afdelingen voor beschouwende vakken. Het ziekenhuis wordt meer seniorvriendelijk ingericht. Er komt ruimte voor de planbare zorg (hoog volume/laag risico) uit het hele verzorgingsgebied van Noordwest.

Huisvesting
Nu duidelijk is hoe de toekomst van het Helderse ziekenhuis er uit gaat zien, kan er een concreet huisvestingsplan voor de locatie gemaakt worden. Voor de bereikbaarheid van de ziekenhuislocatie is het gewenst dat de provincie, eventueel in samenwerking met de gemeenten in de Noordkop, een aantrekkelijke(r) vervoersvoorziening ontwikkelt.

Beschikbaarheidsgeld
Locatie Den Helder heeft een aantal jaren rode cijfers laten zien en schommelt nu rond een rendement van 0. De invoering van bovengenoemde aanbevelingen zijn alleen mogelijk wanneer Noordwest de beschikking krijgt over aanvullende financiële middelen middels extra beschikbaarheidsgelden. Op dit moment ontvangt Noordwest jaarlijks iets meer dan 2 miljoen euro aan beschikbaarheidsgelden. Verwacht wordt dat er een extra bijdrage van enkele miljoenen euro’s nodig is. Voor 1 juni moet hiervoor een extra bedrag beschikbaar zijn.

Steun verzekeraars
De twee grootste zorgverzekeraars in de regio ondersteunen het gepresenteerde locatieprofiel. ‘Omdat het de continuïteit, kwaliteit en beschikbaarheid biedt die noodzakelijk is voor de patiënten die zijn aangewezen op het ziekenhuis in Den Helder. We zien het als een bevestiging van de al eerder in gang gezette koers. Belangrijk criterium is daarbij dat gekozen wordt voor een duurzame oplossing van de zorg in de regio, waarbij de betaalbaarheid daarvan via de zogenoemde beschikbaarheidsbijdrage gerealiseerd wordt.’

De wijzigingen van Den Helder op een rij:

1. Versterking van de acute zorg, met achtervang van interne geneeskunde, chirurgie, gynaecologie/ obstetrie, kindergeneeskunde, neurologie en cardiologie. Met een IC/medium care afdeling, incl. CCU (hartbewaking), en een adequate poliklinische en klinische capaciteit van ongeveer de huidige bezetting. ANW (avond, nacht, weekend)-achterwacht door de overige vakken moet nader worden uitgewerkt.

2. In overleg met de ambulancedienst komen tot een sterk georganiseerde en passende triage per diagnosegroep en inrichting van de acute zorg op locatie Den Helder inclusief de overdracht naar andere locaties.

3. Extra aandacht voor preventie door uitstekende samenwerking met de publieke gezondheidszorg en eerste en anderhalve lijn en innovaties door specifieke behandelprogramma’s, toepassingen van e-health, terugplaatsingen naar Den Helder van patiënten die verder herstel behoeven, etc.

4. Ruimte bieden voor electieve (planbare) zorg uit het gehele verzorgingsgebied van Noordwest Ziekenhuisgroep (hoog volume/laag risico).

5. Een adequate medische en verpleegkundige expertise, bezetting en beschikbaarheid per discipline en onderling consult (verder) implementeren.

6. Implementatie van een geïntegreerd Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en uitwerken plannen om te komen tot realisatie van een (ver-)bouwplan voor locatie Den Helder.

7. Het inrichten van 1 afdeling voor de snijdende vakken en 2 afdelingen voor beschouwende vakken; concentreren bedden cardiologie, neurologie en longgeneeskunde zoveel mogelijk bij elkaar (deskundigheid verpleging behouden/vergroten), inrichten observatie-eenheid bij SEH zo mogelijk in combinatie met IC/CC. Het totale aantal bedden blijft vrijwel gelijk. Als consequentie hiervan kunnen de afdelingen ouderenzorg en AOA vervallen.

8. Het hele ziekenhuis seniorvriendelijk inrichten, inclusief bejegening.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.