Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorg groeit harder dan economie in 2017’

De gezondheidszorg groeit volgend jaar naar verwachting harder dan de economie. Dat blijkt uit berekeningen van het Economisch Bureau van de ING. Dat vraagt volgens econoom Edse Dantuma om aanpassingen bij de overheid en bij zorgaanbieders.
Groei-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De gezondheidszorg groeit volgens de berekeningen van de ING volgend jaar met 2,5 procent, terwijl de economie 1,6 procent groeit. ‘Voor de gezondheidszorg is dit de groei die we voor de crisis ook zagen, 2011 was het laatste echte groeijaar’, zegt Dantuma, senior econoom bij de ING.

Redenen voor groei zorg
De redenen voor de sterke groei zijn divers, blijkt uit het rapport van de ING. ‘Een klein deel wordt veroorzaakt doordat de economie ook groeit. Daardoor zijn er ruimere budgetten; mensen hebben meer geld om uit te geven aan de zorg’, legt Dantuma uit. ‘Daarnaast heeft staatssecretaris Van Rijn aangekondigd dat in de langdurige zorg extra groeiruimte is gecreëerd van 386 miljoen euro. In deze sector speelt de vergrijzing bovendien ook een enorme rol. We zien in de huisartsenzorg dat de substitutie naar de eerste lijn op gang komt. Daardoor neemt deze sector ook echt een vlucht. De hoofdlijnakkoorden werken hier bovendien ook in door.’ In de ziekenhuiszorg verwacht de ING groei door de toename van het gebruik van dure geneesmiddelen en de inzet van technologische innovaties. De geestelijke gezondheidszorg blijft in de berekeningen van het Economisch Bureau nog wat achter, al wordt ook hier een groei verwacht.

Groei in de zorg afremmen
Dantuma verwacht dat de economie de groei in de zorg niet bij kan benen. In de zorg zorgt de vergrijzing voor enorme groei, terwijl die op de economie als geheel juist een remmend effect heeft. De ING verwacht dat de druk van de zorgkosten op de overheidsbegroting door de stijging steeds groter zal worden. ‘Er komt dan vanzelf weer een roep om uitgavenbeheersing, de groei zal moeten worden afgeremd. Maar de vraag is wat een nieuw kabinet er na de verkiezingen van maart mee gaat doen. Bovendien is het nog onduidelijk wat er gebeurt als de hoofdlijnenakkoorden in 2017 aflopen.’

Uitdaging voor zorgaanbieders in 2017
Er ligt volgens Dantuma niet alleen een taak voor de overheid om de groei te beperken, maar ook voor zorgaanbieders. ‘Aanbieders moeten rekening houden met de stijgende lijn en na gaan denken over hoe ze zich positioneren. Er zijn grotere samenwerkingsverbanden nodig, ze moeten het niet alleen doen. We zien dat het overgrote deel van de zorgaanbieders nog niet in samenwerkingsverbanden werkt’, zegt de econoom. Hij benadrukt het belang van een duidelijke positie in de regio en van meerjarencontracten met verzekeraars. ‘Zorgaanbieders moeten vooruitkijken. Het gaat niet alleen om wat ze volgend jaar doen, maar ook op de lange termijn.’

Eén reactie

  • Hans ter Brake

    Als de toeristensector bovengemiddeld hard zou groeien, dan zouden we daar blij mee zijn. Groei van zorg niet als bedreigend maar als kans zien?!

Of registreer u om te kunnen reageren.