Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Amsterdam zet streep door dienstencheque

Amsterdam zet een streep door de dienstencheque. Dat liet wethouder Eric van der Burg vorige week weten. De dienstencheque is een steuntje in de rug voor mensen die hulp bij het huishouden nodig hebben en wordt deels vanuit het Rijk gesubsidieerd met de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). ‘De gemeente stopt ermee omdat de HHT in de praktijk een draak van een regeling blijkt’, aldus D66-raadslid Meltem Kaya.
Meltem Kaya

Gemeente Amsterdam heeft in 2014 aangekondigd om voor twee keer vijf miljoen euro aan dienstencheques uit te geven in 2015 en 2016. Van dat bedrag wordt 800.000 euro gedekt door de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT-middelen) van het Rijk. Het gebruik in 2015 en 2016 van de cheques blijkt echter zo tegen te vallen dat de oppositie in de gemeenteraad af wil van de regeling. Uiteindelijk heeft zorgwethouder Van der Burg (VVD) besloten om het vrijgekomen budget niet meer in de vorm van dienstencheques uit te geven maar om het geld in plaats daar van toe te voegen aan het budget voor huishoudelijke hulp.

Meltem Kaya
D66 is blij met de toezegging van de wethouder. Raadslid Meltem Kaya: ‘Het was de bedoeling dat mensen via een dienstencheque huishoudelijke hulp kunnen inkopen, waarbij de overheid een deel van de kosten betaalt. Dat klinkt goed, maar omdat de dienstencheque maar weinig werd afgenomen zijn dure reclamecampagnes op touw gezet en is de cheque nog verder gesubsidieerd om afname te stimuleren. Dat is echt zonde van het geld. In plaats van het geld in overhead als flyers en campagnes te steken, had het geld via gemeenten direct naar de aanbieders van thuiszorg gemoeten.’

Thuishulp
Kaya is verheugd dat het geld voor de dienstencheque van het Rijk wordt toegevoegd aan het budget voor huishoudelijke hulp van de gemeente. ‘Dan komt het daadwerkelijk terecht bij hulpbehoevende mensen, worden mantelzorgers ondersteund en zorgt het direct voor banen in de thuiszorg.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.