Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten beslissen over reddingsplan Buurtzorg voor TSN

Gemeenten hebben de sleutel in handen voor de toekomst van TSN. Begin volgende week beslissen ze over het definitieve reddingsplan van Buurtzorg. ‘Als we achteraf in een gemeente meer overhouden dan we hadden afgesproken, dan zijn we bereid om dat terug te geven.’
Jos_450.jpg

TSN Thuiszorg verkeert sinds 30 november in surseance van betaling. De bewindvoerders Van der Hel en Daniëls verkennen sindsdien levensvatbare oplossingen voor TSN. Buurtzorg Nederland werkt aan een landelijk reddingsplan. De 307 gemeenten waarin TSN actief is, krijgen dit waarschijnlijk begin volgende week. Op basis daarvan nemen ze een beslissing of ze meedoen of niet. Dan wordt duidelijk of de banen van 12.000 mensen behouden kunnen blijven.

Subsidie voor sociale innovatie
Buurtzorg Nederland wil de huishoudelijke manier op een andere manier organiseren. Het vakmanschap van de zorgwerkers staat daarbij centraal. Ze zullen meer moeten doen dan alleen schoonmaken. Ze moeten veel meer leren inzetten op de zelfredzaamheid van cliënten. Om de TSN-medewerkers anders te leren werken, wil Buurtzorg graag dat gemeenten een beroep doen op de 200 miljoen euro subsidie voor sociale innovatie in de Wmo. Volgens directeur Jos de Blok is er voor de redding van TSN ongeveer 10 miljoen euro nodig. ‘We willen een meer inhoudelijke en kwalitatieve benadering van de huishoudelijke hulp. Ons plan voldoet aan alle criteria voor sociale innovatie.’

Buurtzorg: geld teruggeven aan gemeenten
In het plan dat gemeenten begin volgende week van Buurtzorg krijgen, kunnen ze zien wat er nodig is voor de redding van TSN. Dan wordt het voor gemeenten ook duidelijk  hoeveel ze daaraan moeten bijdragen. Dat verschilt per gemeente. Het bedrag hangt onder meer af van hoeveel hulp die TSN in gemeenten levert en het tarief dat ze daarbij hanteren. Gemiddeld gaat het om circa 5 procent van de omzet. ‘Als we achteraf in een gemeente meer overhouden dan we hadden afgesproken, dan zijn we bereid om dat terug te geven. We willen met dit plan helpen een probleem op te lossen en de banen van de TSN-medewerkers redden’, zei De Blok donderdag, voorafgaand aan overleg met gemeenten en staatssecretaris Van Rijn.

 

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.