Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ voorziet grote problemen met dure medicijnen

Dure geneesmiddelen dreigen onbetaalbaar te worden en bovendien andere vormen van zorg weg te drukken. Ziekenhuizen kunnen de problemen niet alleen oplossen en dringen aan op landelijke inkoop van dure medicijnen door de overheid.
geld.jpg

Dat is een van de conclusies in het plan ‘Zorg voor 2020’ dat NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy vanmiddag aanbiedt aan VWS-minister Edith Schippers. 

Geneesmiddelen
Zelf zullen ziekenhuizen deelnemen aan registraties en informatie uitwisselen over doelmatigheid en effectiviteit van de inzet van geneesmiddelen. Gezamenlijke inkoop en maximale inzet van bio-similars moet de prijzen verder drukken. Met zorgverzekeraars zullen duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. Als de maatregelen onvoldoende blijken te zijn zal de overheid keuzes moeten maken in het basispakket. 

Winst uitkeren
De financiële ruimte voor ziekenhuizen moet groter worden anders is substitutie van zorg of inkrimpen van het zorgaanbod zinloos. Al jaren wordt gesproken over financiële arrangementen en ook de NVZ spreekt al langer met banken en verzekeraars over financiering van werkkapitaal en investeringen op lange termijn. NVZ wil nu een concreet plan zien want anders hebben  gesprekken over structurele afschaling of substitutie geen nut.

Eenvoudig meten
Het aantal kwaliteitsindicatoren is nog steeds te groot. Zelfs in het jaar van de transparantie, 2015, is de administratieve belasting door verplichte kwaliteitsregistraties voor ziekenhuizen veel te hoog geweest. Dat moet eenvoudiger. De NVZ vindt tien kwaliteitsindicatoren per behandeling meer dan genoeg. Daarvoor moeten alle partijen: zorgaanbieders , Inspectie, NZa, zorgverzekeraars, patiënten met elkaar samenwerken. ‘Indicatoren moeten zoveel mogelijk uit bestaande registraties zijn te halen en waar mogelijk aansluiten bij internationale indicatoren.’

Ict
In 2020 is investeren in ict nog meer dan nu voor alle leden instellingsbeleid. De ict ontwikkelt zich van een techniek die de primaire processen ondersteunt naar één die een vitaal onderdeel is van het primaire proces. Er gaat een nieuwe consumentengezondheidsmarkt ontstaan. Een probleem is wel dat er voor de vele nieuwe systemen onvoldoende sprake is van standaarden en dat de systemen vaak niet goed op elkaar aansluiten. Ook de veiligheid en privacy moeten volkomen zijn gegarandeerd. ‘Dat is complex en kostbaar.’

Of registreer u om te kunnen reageren.