Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Toezichthouders willen 20 procent meer beloning

Meer dan de helft van de raden van toezicht in de zorg vindt hun vergoeding te laag. Ze vinden dat ze ruim twintig procent meer beloning zouden moeten krijgen. Dat is een van de bevindingen van het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2015.
Geld_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

De vergoedingen van raden van toezicht en commissarissen lopen sterk uiteen, blijkt uit het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2015 dat Auke de Bos, partner van Ernst & Young en hoogleraar aan de Erasmus universiteit, jaarlijkse uitvoert met Mijntje Lückerart-Rovers, hoogleraar Corporate Governance aan de Universiteit van Tilburg/Tias. 61 procent krijgt een vergoeding tussen de 5.000 en 25.000 euro. De grootverdieners zitten bij de beursgenoteerde ondernemingen. Zij krijgen gemiddeld 56.000 euro. Bij zorginstellingen is dat 9.000 euro. Dat is minder dan bij woningcorporaties (12.000 euro), maar meer dan  onderwijsorganisaties (6.000 euro).

Drijfveer zorgtoezichthouder is maatschappelijk belang
De tevredenheid over de vergoeding daalt al jaren. Gemiddeld is 51 procent van de toezichthouders tevreden, tegen 57 procent in 2014.  Bij zorginstellingen vindt meer dan de helft de vergoeding te laag. De gemiddelde beloning bedraagt nu 9.000 euro per jaar. Volgens de toezichthouders zou dat ruim 20 procent hoger moeten liggen: 11.000 euro. Tegelijkertijd geven toezichthouders in de zorg aan dat beloning voor hen niet de belangrijkste drijfveer is om een toezichthoudende functie te aanvaarden. Auke de Bos: ‘Het gaat hun veel meer om het maatschappelijke belang dienen met hun kennis en kunde. Commissarissen in de private sector hechten meer waarde aan een vergoeding. Dat zie je ook terug in het gemiddelde uurtarief. Dat bedraagt bij beursgenoteerde bedrijven circa 220 euro en in de zorg iets meer dan 60 euro. De vraag is of dat adequaat is.’

Extra beloning voor raad van toezicht?
De vraag is of raden van toezicht in de zorg die extra beloning ook gaan krijgen. De Wet normering topinkomens (WNT) biedt weliswaar ruimte voor een extra vergoeding, maar de vraag is hoe dat in de publieke sector gerealiseerd kan worden. ‘In de private sector beslist de aandeelhoudersvergadering over de honorering van commissarissen. Voor toezichthouders in de zorg is het moeilijk om een pleidooi te houden voor een verhoging van het eigen inkomen, omdat ze dan de schijn tegen krijgen. Dan moeten ze heel transparant zijn over hun eigen taken.’

Toezicht steeds complexer
Meer complexiteit en De Bos zou een extra vergoeding te billijken vinden. ‘Er wordt steeds meer verwacht van toezichthouders. Het toezichthouden wordt steeds complexer en kost meer tijd. Toezichthouders helpen bij het uitstippelen van de strategie. Ze denken mee over hoe zorginstellingen waarde kunnen toevoegen. We zien dat het toezicht de laatste jaren steeds belangrijker en professioneler wordt. Ik kan me voorstellen dat nieuwe toezichthouders zich zakelijker gaan opstellen en een hoger tarief vragen.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.