Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Belgen kopen vastgoed Domus Magnus

Het Belgische vastgoedfonds Aedifica heeft vier panden aangekocht die worden geëxploiteerd door ouderenzorgorganisatie Domus Magnus. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De Belgen zijn van plan de komende jaren voor honderden miljoenen euro’s aan Nederlands zorgvastgoed te kopen.
monies400.jpg

Aedifica is na Cofinimmo het tweede beursgenoteerde vastgoedfonds uit België dat investeert in Nederlands zorgvastgoed. Het fonds specialiseert zich in ouderenhuisvesting. Aedifica profileert zich als duurzame partner voor publieke organisaties. Dat betekent ondermeer dat de Belgen bereid zijn om bijvoorbeeld bestaande verpleeghuizen over te nemen van woningcorporaties en deze te herontwikkelen.

30 miljoen
Voor de vier panden in Baarn, Hilversum en Deventer is ongeveer 30 miljoen euro neergelegd. Stefaan Gielens, de bestuursvoorzitter van Aedifica ziet de ouderenhuisvesting als een groeimarkt.: 'Investeren in Nederlands zorgvastgoed is een logische stap voor Aedifica in de ontplooiing van haar investeringsstrategie in Europa. Deze strategie is toegespitst op de noden die voortvloeien uit de vergrijzingsgolf, en dus bij uitstek op de huisvesting voor senioren.' De Belgen zijn bij de transactie begeleid door de  adviestak voor commercieel vastgoed van ABN AMRO. 'De ingrijpende veranderingen in de zorg hebben een grote impact op de vraag naar huisvesting. Dit raakt niet alleen vastgoedbeleggers, maar ook woningcorporaties, zorggroepen en private zorgpartijen', aldus Andy Kloppenburg, directeur van ABN AMRO Real Estate Advisory.

Groei
De investeringen van grote beleggingsfondsen in Nederlands zorgvastgoed zijn de afgelopen jaren flink gestegen van 100 miljoen euro in 2013 tot 338 miljoen in 2015. Dat bleek begin dit jaar uit cijfers van Syntrus Achmea Real Estate& Finance en vastgoedadviseur CBRE. Zij komen af op de stabiele huurrendementen. Aedifica zal een aanvangsrendement van 7 procent realiseren op de Domus Magnus panden.

Of registreer u om te kunnen reageren.