Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen minimumtarief thuishulp in wijziging Wmo

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) neemt geen minimumtarief voor huishoudelijke hulp op in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de inkoop van Wmo-zorg. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens de gemeenten is het niet aan wethouders om te bepalen voor welk tarief zorgorganisaties hun diensten offreren.
thuishulpfotolia400.jpg

Eind 2015 stemde de Tweede Kamer voor een AMvB die de Wmo op drie punten moet wijzigingen. Ten eerste mogen thuishulpen niet meer ontslagen worden om vervolgens weer opnieuw als alfahulpen ingezet te worden. Ten tweede mag het geld dat gemeenten van de overheid krijgen voor huishoudelijke hulp, ook daadwerkelijk alleen aan hulp thuis worden besteed. En ten slotte zijn gemeenten verplicht om ‘realistische tarieven’ te hanteren, zodat thuishulpen een fatsoenlijk salaris krijgen dat onder de cao valt.

Realistisch tarief
Met name over het punt hoe hoog een realistisch tarief is, heeft het ministerie de afgelopen maanden gediscussieerd met werknemers, werkgevers en de VNG. Aan het begin van deze consultatieronde schreef Van Rijn: ‘Goede thuishulp voor cliënten, normale arbeidsvoorwaarden voor medewerkers en een fatsoenlijk tarief gaan goed samen. Voor allerlei gemeenten is dat vandaag de dag al de standaard manier waarop zij het regelen. Deze wettelijke stappen zijn bedoeld om er voor te zorgen dat die praktijk straks in ons hele land de norm is.’

Onuitvoerbaar
Vorige week publiceerde de VNG op haar website het bericht dat na veel discussie de inhoud van de AMvB is aangepast. Woordvoerder Edward Ernst: ‘Eerder had de VNG kritiek geuit op de AMvB omdat die verantwoordelijkheden van werkgevers onterecht op het bord van gemeenten legt, en daarnaast leidt tot meer bureaucratie. De AMvB was in de originele vorm voor gemeenten onuitvoerbaar.’

Dienstverband
Wat precies allemaal aan de AMvB is gewijzigd moet volgens Ernst nog officieel openbaar gemaakt worden. Maar één punt is al wel heel duidelijk: ‘er staat zeker geen minimumtarief of bodemtarief in voor huishoudelijke hulp of begeleiding. Het kan gewoon niet zo zijn dat gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen over scholing van medewerkers of al dan niet een vast dienstverband. Dan zouden wij als gemeenten gedwongen op de stoel van de werkgevers gaan zitten.’

Cao's
Thuishulpen moeten op basis van de geldige CAO-afspraken voor de Verpleging Verzorging en Thuiszorg (VVT) betaald worden. Sinds het failliet van TSN Thuiszorg is er discussie in welke schaal ze moeten vallen, FWG 10 of FWG 15.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • ArthurWarmer

    Er is niet zozeer 'discussie in welke schaal ze moeten vallen, FWG 10 of FWG 15': dat is op basis van de gemaakte afspraken te objectiveren. Het ene type werk past nog net binnen FG 10, de zwaardere elementen leiden tot indeling in FG 15. Het is meer zo dat, onder druk van de 'markt', bij het aanbesteden concurrentie op arbeidsvoorwaarden toch een rol speelt: er wordt geoffreerd tegen afwijkende tarieven of gecontracteerd (onder druk) tegen lager tarief dan zou moeten.

Of registreer u om te kunnen reageren.