Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Haal medicijntrials naar Nederland’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nederland moet hèt land worden voor geneesmiddelentrials. Dat wil VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte.
1. pillen en geld.fotolia.gif
fotolia

Rutte: ‘Dat klinische trials met dure geneesmiddelen in Nederland plaatsvinden is goed voor het land  en onze gezondheidszorg. Bovendien profiteren Nederlandse patiënten daarmee eerder van nieuwe middelen.’

Dure geneesmiddelen
De VVD vindt het wenselijk dat Nederland een vooraanstaande positie krijgt in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Nu zijn de onderzoeken vooral gericht op gezonde jonge mannen. Maar de gemiddelde patiënt is 67 en heeft meerdere aandoeningen. In de praktijk moet de arts met trial en error het juiste medicijn en de juiste dosis bepalen. Rutte wil dat ziekenhuizen in een eerder stadium complexere patiënten includeren in klinische trials.

EMA
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan dan de data uit deze trials eerder mee wegen in het toelatingsbeleid van een medicijn tot de markt. Nu gebeurt dat  nog niet. Eerder gebruik van de data zou farmaceuten ertoe moeten zetten om meer te investeren in klinische trials. Rutte:  ‘Als het middel dan op de markt komt, is het er eerder en in de juiste dosis. Dat gaat verspilling en overmedicatie tegen.’ 

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over het (dure) geneesmiddelenbeleid. Minister Schippers stuurde eind januari haar geneesmiddelennota naar de Kamer. Ook de werking van de pakketsluis zal daar aan de orde komen. Onlangs liet Schippers weten dat er weer vier medicijnen in de sluis komen. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.