Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VGN: ‘Bezuinigingen kosten 3500 banen’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wil dat de geplande bezuinigingen op langdurige zorg geschrapt worden. De korting zal volgens de vereniging grote gevolgen hebben voor cliënten in de gehandicaptenzorg.
Geldgeld400.jpg
Fotolia.

In het regeerakkoord staat een bezuiniging van 500 miljoen euro gepland voor de langdurige zorg. Binnen dat bedrag valt zo’n 175 miljoen euro die gekort gaat worden op de gehandicaptenzorg, zegt VGN-directeur Frank Bluiminck. ‘Dit plan ligt bij ons heel zwaar op de maag. Het betekent dat er 3500 banen moeten worden geschrapt van mensen die echt in de gehandicaptenzorg werken. Als organisaties deze mensen niet meer kunnen inzetten, heeft dat direct gevolgen voor de cliënten. Groepen moeten worden samengevoegd, waardoor er minder persoonlijke begeleiding en aandacht zal zijn. Terwijl de zorg veel meer is dan cliënten bezig houden, vooral kinderen met een beperking kun je behandelen en dingen leren.’

Genoeg bezuinigingen 
Daarom trekt de VGN aan de bel. De sector kan volgens de vereniging niet nog meer bezuinigingen aan. ‘Er is al voor 700 miljoen euro bezuinigd. Nu is het wel genoeg geweest’, zegt Bluiminck. Hij hoopt dat de politiek beseft wie er precies getroffen worden door de bezuinigingen. ‘Het gaat hier om de meest kwetsbare groep in de samenleving. Daar zitten ouderen met een beperking tussen, maar ook kinderen, en volwassen met bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel. Die hebben nog een heel leven voor zich, waarin ze zorg nodig hebben.’

VN-verdrag
Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. De plannen voor een grote bezuiniging passen volgens Bluiminck niet bij dit verdrag. ‘Mensen met een beperking horen nu echt bij de samenleving. Samen met staatssecretaris Van Rijn werken we bovendien aan een kwaliteitsagenda, die nemen wij heel serieus. Ik vind de bezuinigingen hier heel slecht mee te rijmen.’

Afzien van bezuinigingen
Bluiminck pleit ervoor dat de Tweede Kamer afziet van de bezuinigingen. Bovendien hoopt hij dat er een omslag komt op het gebied van administratieve lasten. ‘Natuurlijk mag je ons vragen om doelmatig te werken en te verantwoorden wat we doen. Maar op dit moment zijn de organisaties veel tijd kwijt aan de administratieve lasten. Met name het verantwoorden van geleverde zorg kost veel tijd’, legt hij uit. ‘Er zijn 32 zorgkantoren die elk hun eigen beleid hebben en gemeenten werken ook allemaal met verschillende systemen. We horen van de zorgorganisaties dat ze hier tegenaan lopen, terwijl ze liever meer tijd besteden aan de echte zorg. Ik zou willen vragen om standaarden waarmee gewerkt kan worden.’

Geen rek door bezuinigingen
De zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg hebben ook bij de VGN aangegeven zich zorgen te maken over de geplande bezuinigingen. ‘Door de hervormingen wordt de lichte zorg niet meer in de instellingen geboden. Daar vind je nu echt de zwaardere zorgvragen’, zegt Bluiminck. ‘Daardoor zit er nu geen rek meer in. Zorginstellingen lopen echt tegen hun grenzen aan.’ De VGN is positief over de mededeling van Van Rijn dat hij de bezuinigingen wil verminderen of terugdraaien. ‘Hij wil er serieus aan werken. Dat is wat ons betreft een positief signaal.’

2 reacties

  • mlaterveer

    LOC Zeggenschap in zorg is een petitie gestart om de bezuinigingen tegen te houden. Meer dan 4.000 mensen hebben al getekend. Teken ook: http://loc.nl/nieuwsberichten-LOC/petitie-tegen-bezuinigingen-langdurige-zorg

  • robbar

    Ik vind het altijd erg populair klinken dat geld direct aan banen wordt gekoppeld. 3500 bananen?! Wat voor banen zijn dat? En of dat het belangrijkst is. Wat gebeurd er werkelijk op de werkvloer? En wat gebeurd er op de werkvloer na deze bezuinigingen? En wat gebeurd er op de werkvloer als er geen bezuinigingen komen? In de praktijk gaat het al jaren minder op de werkvloer. Wel of niet bezuinigingen. Op een regionale dagbesteding loopt er één begeleider op 16 deelnemers!. We geven graag iets of iemand anders de schuld.

Of registreer u om te kunnen reageren.