Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VVT-organisatie Laurens in zwaar weer

Laurens zit in financieel zwaar weer en moet beter presteren. In nauw overleg besloten directie, bestuur en Raad van Toezicht dat daarvoor meer slagkracht nodig is. Vanaf 1 mei verandert daarom de inrichting van bestuur en directie van Laurens. De functie van bestuurder wordt gescheiden van de functie van directeur bedrijfsvoering. Vincent Maas treedt aan als interim bestuurder, Marc Scholten gaat verder als directeur bedrijfsvoering. Ids Thepass blijft voorzitter raad van bestuur.
Istock

Volgens woordvoerder Arjanne Hoogendoorn blijft Vincent Maas zeker een half jaar om het veranderingsproces te leiden bij Laurens, met een optie om zijn tijdelijke aanstelling te verlengen. 'We hebben een tweehoofdige raad van bestuur. Marc Scholten was altijd zowel lid van de raad van bestuur als directeur bedrijfvoering. In deze kritieke situatie wil het bestuur en toezicht meer slagkracht. Vandaar dat vanaf 1 mei wordt de functie van bestuurder gescheiden van de functie van directeur bedrijfsvoering. Vincent Maas treedt aan als interim bestuurder, Marc Scholten gaat verder als directeur bedrijfsvoering. Of Scholten na het vertrek van Vincent Maas weer aantreedt als bestuurder is nog niet besproken.'

Cijfers
In nog geen drie jaar tijd zijn de inkomsten van Laurens met meer dan 10 procent teruggelopen. Over 2015 is het verlies 25 miljoen euro. De organisatie laat via een persverklaring weten: 'Ook dit jaar zullen we afsluiten met een verlies. We moeten financieel beter presteren en hebben daarnaast de opgave om de zorg die we bieden beter te ondersteunen. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld onze bedrijfssystemen verder verbeteren en de zorg voor kwaliteit blijvend garanderen. Dat alles samen blijkt een enorme opgave, die van groot belang is voor de continuïteit van Laurens. De noodzakelijke veranderingen zijn al in gang gezet, maar leveren nog niet structureel de beoogde resultaten.'

Veranderingen
Met de veranderingen die al in gang gezet zijn doelt Hoogendoorn op het versneld sluiten van vier verzorgingshuizen en het terugbrengen van de backoffice met dertig procent. 'Beide aankondigingen hebben we al eerder gedaan. Met het terugbrengen van de overhead zijn we voor een groot deel klaar. Voor een aantal verzorgenden van niveau 1 die in de gesloten verzorgingshuizen werkten hebben we nog geen nieuwe plek gevonden. We kondigen met dit persbericht overigens zeker niet aan dat we boven op deze maatregelen nog meer in het personeelsbestand gaan snijden. Maar er moet zeker intern veel gebeuren om ons weer in de zwarte cijfers te krijgen. Want we kunnen zeker niet ieder jaar dit soort klappen opvangen.'

De interim bestuurder zal helpen de genoemde maatregelen snel en effectief te realiseren. Vincent Maas werkte jarenlang als bestuurder en heeft ervaring met herstructureringsopgaven. Hij werkte eerder als interim bestuurder bij onder andere Zonnehuisgroep Noord in Groningen en Careyn.'

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Gijs

    Helaas ontkomen bestuurders, cliënten en bewoners van Zorgorganisaties niet aan deze reorganisaties. Enkele jaren geleden was het “nodig” om d.m.v. fusies en overnames meer inkoopkracht te verkrijgen. Ook Careyn deed aan deze "schaalvergrotingstrend" mee! Nu met de kanteling van de AWBZ naar de Wmo, in combinatie met het langer thuis blijven/moeten wonen en de zelfredzaamheid van cliënten van ZZP 1 t/m 4 ½, is het noodzakelijk dat er veel verzorghuizen sluiten. Waar is/blijft de kwaliteit van zorg!
    Nu is HET moment om beter met de medezeggenschap om te gaan! De cliënten zijn leidend en bepalend en zorg als bestuurder ervoor dat je samenwerkt met de cliëntenraden! Samen is 1+1=3. Helaas worden cliëntenraden TE laat betrokken bij reorganisaties van zorgorganisaties, regio's en huizen. Pas als er stukken in het AD verschijnen van Hugo Borst neemt de organisatie blijkbaar maatregelen.

Of registreer u om te kunnen reageren.